Search for content, post, videos

Nemojte menjati svet. Promenite sebe i svet će se promeniti.

menjajte sebe i svet će se promeniti

Juče sam bio pametan. Zato sam želeo da menjam svet. Danas sam mudar. Zato menjam sebe. Sri Činmoj

Psiholozi nas uče da velika čovekova moć leži u tome da menjanjem sebe može promeniti svet. Jer, nikad se svet i nije menjao radi pojedinca ili grupe. Jednostavno, ne moramo uraditi neke kolosalne stvari, ne moramo izgovarati neke nezaboravne parole da bismo bili veliki i da bismo počeli priču o promeni. Ne postoje mala i beznačajna dela. Postoje samo ona koja su dobra i ona koja to nisu.

Danas, pored škole, obrazovanja, napretka u tehnici, kulturi i civilizaciji, sve je više nereda na zemlji. Nestaje zadovoljstvo, mir, izgubljen je osećaj za moral. U velikoj meri su narušene ljudska sloboda i čast. Zatim, nikad više diploma kao danas, a nikad manje ljudi. Sada nam diplome i titule služe da bismo dokazivali sebe i potcenjivali drugoga.

Svakog dana slušamo: Diplomirao je to i to, doktorirao na tome i tome, specijalizirao na tome i tome. A nikad ne čujemo da je neko diplomirao na sebi.

menjajte sebe i svet će se promeniti

menjajte sebe i svet će se promeniti

Današnjeg čoveka je veoma teško naterati da razmišlja o sebi i svojim postupcima. To je zato što tokom školovanja izgrađuje samo lepo mišljenje o sebi i druži se samo sa onima koji ga hvale i uzdižu, makar to bilo i neistinito. Sa druge strane, nikako ne želi da se druži sa onima koji će ga savetovati, kritikovati i ukazivati na pogrešne stavove. Zlatno je pravilo da se od svakoga može naučiti nešto korisno.

Poznata je izreka Martina Lutera Kinga, u kojoj citira Gandija, koji predlaže da budemo promena koju želimo da vidimo u svetu. Promene koje želimo da vidimo u svetu koji nas okružuje morale bi, pre svega, biti promene u nama samima. U našim postupcima, porodicama, komšijskim odnosima, poslovnom i radnom okruženju.

Ljudi su onakvi kakvi žele da budu. Ne možete ih menjati, ali ih itekako možete pokrenuti da promene sami sebe.

Pojedinac je osnova društva, on je temelj. Društvo možemo menjati ako promenimo sebe, jer ako promenimo sebe tada podstičemo i sve naše bližnje da se menjaju. I to ne silom, već sopstvenim izborom. Pokrećemo lančanu reakciju na nivou čitavog društva. Brutalan čovek stvara brutalno društvo puno nasilja i mržnje. Nežan čovek stvara nežno društvo puno ljubavi i poštovanja.

Svaki čovek je neponovljiv entitet, jedinstvena celina, neprocenjiva riznica različitih potencijala, afiniteta, želja i sklonosti.

Tako da, ukoliko želimo bolju državu, menjajmo pristup. Jednostavno, umesto celodnevnog ispijanja kafe i kritikovanja onoga što nije dobro, učimo više, dajmo konstruktivan predlog kako da se problem reši. Budite mladi i svoji, ali i dovoljno hrabri da promenu počnete sa sobom, u svojoj kući i svom dvorištu.

Autor: Nermin Šečo

Izvor: Atma