Nikada ne govorite prijateljicama “ja bih to ovako”

0
149
Nikada ne govorite  prijateljicama
podrska prijateljicama
podrska prijateljicama

Razgovori među prijateljicama višestruko su lekoviti. Osim što vas vaše, na neki način – srodne duše vole i razumeju, zasmejavaju kao niko, prijateljice su tu jedne za druge i u najvećim nevoljama. One prave, svakako.

To nije glumljenje psihologa, to je prava terapija, jer razgovor između dva čoveka koji je otvoren i bez zadrške, dovodi do oslobađanja od ogromne količine stresa. Razmena i prožimanje neophodni su nam svima kao društvenim bićima. Energija ne podnosi statičnost, zato se usamljeni mnogo češće razboljevaju. Kao što je bebama neophodan dodir, tako je odraslima potrebna interakcija. Zdrava i prava.

Kada se dese neki veći incidenti u NJENOM životu, prijateljici koja vas pozove “upomoć” ipak izbegavajte da kažete neke od ovih rečenica:

Baš mi te je žao

Apsolutno suvišna rečenica, sažaljenje je jedno, a saosećanje drugo. Sa svojim najiskrenijim prijateljima prosto saosećate. Žaljenje nekoga, osobu u problemu stavlja u još gori položaj. Držanje strane je sasvim prirodna reakcija, i podrška, podrška podrška. Na svaki način. U svakog čoveka u kojeg utkate sebe, on postaje i deo vas. Neminovnost je. Nije uvek ista osoba u nevolji. Prijateljstvo je bezuslovno, u tome je najlepša nit.

Kako si to sebi dozvolila

Svi sudimo i osuđujemo, jednako sebe i druge, ali reći nekom ko je veoma ranjiv u tom momentu ovu frazu, ravno je upucavanju metka na srce. Ne nije trenutak da se razgovara o propustima i izborima u trenutku kada je NJOJ neophodna samo vaša podrška i razumevanje. O tome, kako se gde stiže u koju poziciju i fazu života, u neko srećnije danu na kafi u razdraganoj letnjoj bašti restorana.

Reci mu to i to

Biti direktni akter neke svađe ili neprijatnog događaja uvek je nezahvalno. Puniti nekome glavu rečenicama koje trebaju da budu izgovorene tamo nekom trećem, prava je ludost. Možete da budete vinovnik ili podsticaj još nekih gorih događaja.

Uradi tako

U vezi sa ovom stavkom veoma je teško kontrolisati se. Morate da razumete da kada nekog ko je na putu da napravi velike životne odluke i promeni svoj svet, savetovanjem preuzimate deo odgovornosti za život tog nekoga. Sigurno vam je vaša prijateljica kao sestra i želite joj sve najbolje. Ne biste je trebali opterećivati teškim savetima. Idi, ostani, beži… Možda u afektu, i to je ok, ali kroz razgovor uvek dajte opcije. Nikada nije samo jedno rešenje neke neprijatne situacije. Opcije će vašu prijateljicu da ohrabre i da joj omoguće veću nadu za dobrim rešenjem.