Mlađe vs Starije dete: šta položaj u porodici i poredak rođenja otkriva o vama?

0
88
Mlađe vs Starije dete: šta položaj u porodici i poredak rođenja otkriva o vama?
poredak
starija sestra

Na naš karakter, odabir posla i uopšte na našu posebnost utiče mnogo toga, ali jedna od stvari koja nas uveliko oblikuje je i poredak rođenja.

Poredak rođenja, stavljen u pravi kontekst, ključ je koji može otkriti mnogo o našem karakteru i ličnosti i dati nam novi pogled na ljudsku prirodu.

Nije čudno da su se sindromom prvorođenih, srednjeg deteta ili pak najmlađeg u porodici bavili mnogi psiholozi, a zanimljivo istraživanje sprovedeno u SAD-u je otkrilo kako su većina zastupnika u Kongresu prvorođeni u svojim porodicama, baš kao što je bila i većina astronauta.

Donosimo vam neka zanimljiva istraživanja koja otkrivaju koliko smo uspešni, kojim ćemo se zanimanjem baviti i još mnogo stvari koje je odredilo mesto koje rođenjem imamo u porodici.

Kako poredak rođenja utiče na odabir karijere?

Prvorođeno dete ili jedinac/jedinica, ima više šanse da postane doktor nauka ili advokat. Mlađi braća ili sestre okreću više umetnosti ili nekim “riskantnijim” zanimanjima, sportu…

Deo zasluga za to svakako imaju roditelji, jer su se previše zaštitnički ponašali prema najstarijem ili jedinom detetu. Od straha od povreda usmeravali su ga na neke “sigurnije” aktivnosti koje zahtevaju sedenje, učenje… S drugim detetom roditelji su opušteniji, ono ima više slobode i odrešenije ruke.

Kako poredak rođenja utiče na funkciju koju obavljamo?

Zanimljivo istraživanje bavilo se šefovskim pozicijama, ono je otkrilo kako je čak 43 % šefova – prvo dete rođeno u porodici. Njih 33 % je srednje dete, a 23 % je najmlađe dete.

Sklonost ka sportu

Mlađi brat će mnogo lakše staviti štitnike, odlučiti se na skijanje na vodi, vožnju motorom ili igranje nekog sporta nego stariji brat. Istraživanje na studentima potvrdilo je kako se “opasnim” sportovima manje bave prvorođena deca. Štaviše izbegavaju ih, dok su mlađi članovi porodice skloniji bavljenju nekim ekstremnim sportovima.

Posvećenost roditelja

Čak i kada su roditelji osvestili potrebu da bi se drugim detetom u porodici trebalo baviti više i kada se trude jednako rasporediti vreme, prvorođena deca u proseku dobijaju čak 3.000 sati više vremena koje kvalitetno provode s roditeljima.

Kojem detetu se mame s godinama sve više okreću?

Starije mame okreću se svojoj “bebi”, najmlađem detetu u porodici bez obzira na to koliko velika bila porodica i razlika među decom. U istoj studiji mame su priznale i kako se prvorođenom detetu okreću kada im treba podrška, uteha ili imaju neku ličnu krizu.

Koje dete je najkritičnije prema sebi?

Prvorođena deca uvek nastoje da budu savršena i u tome se više trude nego ona kasnije rođena. Ali jedinci, koji su neretko vrlo rano tretirani kao odrasli, prema sebi su još kritičniji.

Još malo zanimljivosti o deci i poretku rođenja

– 80% ljudi ima brata ili sestru;
– Braća i sestre među kojima je razlika manja od dve godine imaju više konflikata i između njih se oseća veće rivalstvo, nego među braćom i sestrama između kojih je veća razlika;
– Roditelji češće zovu lekara za prvorođeno dete, ali kasnije se opuste, izgrade samopouzdanje i sami mogu da razluče s kojim problemima im doktori mogu pomoći, a koje mogu i sami da reše;

Karakteristike po redosledu rođenja

Prvorođena deca 

Prvorođena deca konstantno traže odobravanje, a osim toga lakše ih može pogoditi kritika, pogotovo od strane autoritativne figure. Psiholozi smatraju kako kritiku mogu doživeti kao odbacivanje koje može podstaći pritajenu nervozu i strah da će ih “zameniti” s nekim drugim. Takođe su manje skloni kršenju bilo kakvih pravila i zakona. Osim toga, dosta su organizovani i odgovorni.

Drugo dete u porodici

Manje su zabrinuti i opušteniji baš kao i roditelji koji su s drugim detetom imali više samopouzdanja. Dobro sarađuju i glavne su diplomate u porodici. Iznad svega jako su osetljivi na potrebe i osećaje svih oko sebe. Vrlo su prilagodljivi, upoređuju se s drugima koji su sličnih godina. Vrlo realno gledaju na svoje talente i sposobnosti. Drugo rođeno dete u porodici vrlo često se fokusira na područje u kom prvorođeno dete nije bilo uspešno.

Najmlađe dete u porodici

Najmlađoj deci niko ne može preuzeti ulogu “bebe” u porodici i zato nemaju razloga da odustanu od detinjastog ponašanja. Okruženi su podrškom starijih braće i sestara i usmereni su na ono šta drugi mogu da učine za njih. Poslednje rođeni su često buntovnički raspoloženi, imaju najmanje ograničenja i spremniji su za upuštanje u rizik.