Ko su GMO roditelji? Ustanovljena je vrsta u nastajanju!

0
76
Ko su GMO roditelji? Ustanovljena je vrsta u nastajanju!
gmo roditelji
gmo roditelji uzimaju deci detinjstvo

Nakon genetskih modifikacija nad biljkama i životinjama, nekako sama od sebe, u ovom hi-tech dobu razvila se nova vrsta – GMO roditelji. Ne može se utvrditi tačan uzrok nastanka, ali evolucija je, kao što znamo jedan miran, tih i dug proces sa stanovišta prosečnog trajanja životnog veka jednog čoveka.

Da li je neko zabeležio trenutak kada su masovno počeli da se izdaju priručnici o vaspitavanju dece? Meni se čini kao da je to doneo sa sobom, baš XXI vek. I sama sam u toku prve trudnoće kupila nekoliko najprodavanijih udžbenika, ocenjenih na internetu sa pet zvezdica, prema kojima bih trebala da izvučem maksimum iz mog deteta. Moram da priznam da sam se udubljivala u čitanje tih stranica i pomišljala, kako su to samo sjajne ideje. Eto, baš ću tako i ja, čim se pojavi moja beba početi sa dresurom iz udžbenika. Razmišljala sam kako su deca predivna, sjajan potencijal za vajanje prema uputstvima svetskih stručnjaka za odgoj.

Tek, kroz glavu su mi prolazile misli o ljudima i njihovoj razmaženoj, uplakanoj deci i čudila se kako su takve “skandale” sebi dozvolili. Toliko je saveta kako da svoje dete načinite idealnim da je prosto elementarna neodgovornost ne sprovesti to u delo.

Kada sam dobila dete, u momentu su mi isparili svi pročitani redovi iz glave. Vrlo brzo sam shvatila, pa ona će mene ustvari da vaspita. Da budem bolja i prava ljubavna, odgovorna mama koja će se odreći prvog lica jednine u dečiju korist. Ne, to nije bio napad na moj integritet, naprotiv! Samo napad na vreme trajanja noćnog sna.

I tako dok je mene ona vaspitavala, počela sam da shvatam šta se trendovski dešava sa podizanjem dece. Od kako sam roditelj zaista mi se vizura o mnogim stvarima strmoglavila za 180 stepeni.

Shvatila sam da ima previše onih koji se upinju da sprovedu nečije načine u vaspitanju rođenog deteta. Ne samo da mi to deluje nakaradno, već i krajnje tužno, jer tako oblikovati jedno slobodno biće, prema tamo nečijem nahođenju, zvuči kao horor.

Uglavnom se savetuje što više aktivnosti za decu. Tako revnosni roditelji polomiše noge i sebi i deci da se savlada šta je neophodno do sedme godine. Pa neće valjda dete nepismeno u školu!? Treba im odmah Dostojevskog u šake! Ako je Mocart komponovao sa 5 godina, zašto moje dete ne bi “bar savladalo” violinu.

Deca imaju “raspored kao da su premijeri”. Lipšu sirota, ne bi li udovoljila ambicijama svojih roditelja. Meni se čini da ona primitivna logika “ja nisam, pa moje dete može i mora” nađe način da se useli i kod najinteligentnijih. Prosto taj malograđanski trenutak, “ne može komšija veću kuću od moje”, vrlo perfidno živi u ogromnom broju ljudi.

Oni malo niže inteligencije GMO roditelji, šalju decu po rijalitijima. Ispraćaju ih ko na neki veliki zadatak i događaj, padajući u sevdah i nesvest u isto vreme od treme i sreće što će im potomak iskočiti iz malog ekrana. Ta ljudska fascinacija da se pojave na tv-u i pozdrave sve rođake i komšije putem malih ekrana zauvek će mi ostati neshvatljiva. Videli smo se pre sat vremena, sad sam na TV i kao osećam obavezu da te opet pozdravim. Neka ceo svet zna da me ti znaš i ja tebe pa te  – iako sam pred kamerama – nisam i neću zaboraviti. Valjda tako nekako. Voditelji valjda navikli na tu fenomenološku pojavu, redovno pitaju “imate li nekoga da pozdravite”. “Dobro veče – dobro veče, samo bih da pozdravim…”

GMO roditelji se prepoznaju po svojim očekivanjima.

Oni imaju viziju svakog koraka njihovog mezimca. Do polaska u školu njihova deca bi trebala da govore bar tri strana jezika (jedan azijski obavezno), da savladaju sve olimpijske discipline (osim bacanja koplja – to može da bude opasno), algebra, pisanje i čitanje – to se podrazumeva.

GMO roditelji nižeg tipa očekuju od svog deteta, da ima bar jedan nastup pred kamerama i prolazak u drugi krug nekog realitija, do navršene sedme godine. Da vlada notnim sistemom i iskoristi maksimum svojih glasnih žica. Kao i to da savlada retoriku šlihtanja raznim sudijama i žirijima tamo gde se pojavljuje. Poltronski pred jačima a nadmeno među slabijima.

Jedna je ipak dobra vest! Deca rade ono što vide od svojih roditelja (ili dijametralno suprotno). Svakako neće biti ono što im roditelji kažu da treba da budu. Koji je poriv dete zarobiti u svoje neostvarene ambcije i postaviti mu zadatke u životu koje ti isti roditelji nisu bili u stanju da reše?