Search for content, post, videos

Da li se čarolija Nove godine krije samo ispod jelke? Pripremite zajedno 2017.-u!

carolija Nove godine
carolija Nove godine

carolija Nove godine

Vreme pretprazničnog zagrevanja sadrži mnogo aktivnosti, kada su deca u pitanju. Jelka i kićenje iste. Lepljenje silikonskih stikera po staklima prozora. Lampioni i sijalice okačeni po zidovima. Dilema broj dva – koje ukrase staviti na koje mesto. Da li su nam potrebne perlice, mašne, trake? Ili su kugle sasvim dovoljne? Čarape koje vise sa svakog mesta u domu na koje se nešto može okačiti. I kada se završi kompletan posao, za najviše dva ili tri dana (koliko mame, eventualno, mogu da razvlače posao) nastaje šta? Lavina pitanja kad će stići Deda Mraz i koje poklone će doneti. Da li se čarolija Nove godine zaista krije samo ispod jelke ili je možemo pronaći još ponegde?

Deca Novu godinu doživljavaju na jedan sasvim različit način od odraslih. Što je sasvim normalno. Kuća nikad nije izgledala, a ni bila (obzirom na spoljni minus) toplija. Sve sjaji, od sijalica, preko ukrasnih papira u koji su upakovani pokloni. Čak i lica dobiju neki čudni, lepi odsjaj.

Da bismo nekako pretekli konzumersku trku sa olako shvaćenom kupovinom ukrasa možemo angažovati decu da sa nama učestvuju u kreaciji zvanoj čarolija Nove godine.

I to je veoma izvodljivo, čak i onim zaposlenim mamama. Pravljenje ukrasa je jedna od aktivnosti koja je višestruko korisna. I za razvoj mikromotoričkih sposobnosti i za razvoj svesti o aktivnom učestvovanju u kreiranju magije. Internet je prepun video tutorijala o tome kako od svega možete napraviti sve. Uz pomoć glinamola i modli vaš mališan može napraviti najrazličitije oblike ukrasa, koje posle sušenja boji. Kartonske tube koje preostanu od toalet papira i ubrusa, uz pomoć makaza i malo lepka postaju najsjajnije zvezde u vašoj kući.

Krep papir uvijen u pletenicu postaje najlepši ogrtač za vašu jelku. Ukrasi napravljeni od vunice namotane na balon su najdivnije kugle koje ne možete kupiti ni u jednoj prodavnici. Kašika na koju je namotana crvena vunica dodavanjem malo vate veoma brzo i lako postaje Deda Mraz. Jelke od hamer papira, posute sa malo srebrnih šljokica su najdivniji ukras na vašem stolu. Čuvene bele papirne pahulje žive i dalje.

Sam proces proizvodnje, stavlja dete u ulogu aktivnog člana zajednice čija dela su važna. I verujte, ti ukrasi će i njemu i vama biti najlepši koji su ukrasili vaš dom. Na njima su vaši otisci prstiju, u njima je vaša duša. Nijedan masovno proizveden ne može biti toliko lep i sjajan kao onaj koji izađe iz vaše kućne radioice. Jer je vaš jedinstven. I niko ga nema baš takvog. Unikat.

Ovakva akcija može da zabavi dete sve do samog dočeka. I videćete kako svakog dana želi da doda nešto novo i kako polako od malog pomoćnika postaje veliki inicijator. A to je jedina suština. Da dete želi da napravi, a ne da kupi.