Da li ste znali da Andrić nije dobio Nobela samo za jedno delo?

0
26
Da li ste znali da Andrić nije dobio Nobela samo za jedno delo?

Iako se već nekoliko decenija dela Ive Andrića nalaze u obaveznoj školskoj lektiri, među mlađom generacijom je uvraženo mišljenje da je ovaj velikan književnosti dobio nagradu za roman “Na Drini ćuprija”. Ipak, to nije u potpunosti tačno. Ivo Andrić je dobio, onako kako pravila komiteta i nalažu, Nobelovu nagradu za “epsku snagu kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom jednog značajnog istorijskog perioda svoje zemlje“.

Kada je onda i kako nastala zabluda da je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu samo za delo “Na Drini ćuprija”?

andrić

Dan kada je Srbija upisana među slavne zemlje.

Prema pravilima komiteta jasno je naznačeno da se ni u jednoj oblasti ne dodeljuje nagrada samo za jedno delo. Već za čitav opus dela (ukoliko je književnost u pitanju) odnosno za više dostignuća iz jedne oblasti.

Ono što čitavu priču čini zanimljivijom jeste da je roman “Na Drini ćuprija” izdat 1945. godine. Dakle, čitavih 16 godina pre nego što je sam autor dobio nagradu za njega.

Naš veliki pisac je imao dve ljubavi tokom svog života.

Neki izvori koriste termin Bosanska trilogija. On sublimira tri književna dela Ive Andrića na osnovu kojih je komitet odlučio da baš njemu nagradu i uruči. Iako se na zvaničnom sajtu Nobelovog komiteta ovakav podatak ne nalazi, priča se da su Travnička hronika, Gospođica i Na Drini ćuprija “glavni krivci” što je nagrada otišla u ruke našeg pisca.

Sa ovakvom tvrdnjom se ne slaže veći deo stručne javnosti. Jedan od razloga je i zato što se radnja iz Bosanske trilogije uglavnom ne dešava samo u Bosni. Neki stručnjaci, sa druge strane, tvrde da je potpuni nonsens da se u trilogiju ne ubaci i Prokleta avlija.

Naš narod bi rekao Sto babica- kilavo dete. Izgleda da se nešto slično dešava i sa Andrićevim književnom delima. Kada stručnjaci ne mogu da se dogovore oko nekih krucijalnih stvari, na kraju dolazimo i do začetka naše zablude.

Ivo Andrić je dobio Nobelovu nagradu za čitav svoj književni opus, a ne samo za roman “Na Drini ćuprija”.

Iako taj roman jeste kruna njegovog stvaralaštva i verovatno je presudio da nagrada ode baš kod Andrića, nije jedini zaslužan.

A posle mišljenja svih (kvazi)stručnjaka, ne bi bilo loše upitati i (zaista) stručnu javnost (tj.profesore književnosti) zašto decu i dalje uče pogrešno?