Jedino što morate da znate: 13 zakona vaspitanja deteta koji će spasiti roditelje

0
88
Jedino što morate da znate: 13 zakona vaspitanja deteta koji će spasiti roditelje
vaspitanja
majka i cerka u razgovoru

Biti roditelj najlepši je, ali i najteži posao. Majke i očevi svakodnevno su suočeni s nedoumicama, izazovima, strahovima, s pitanjima odgajaju li svoje dete pravilno. Kako bi roditeljima olakšali, stručnjaci za vaspitanje sakupili su 13 pravila koja čine “sveti gral” vaspitanja. Ovo je sve što morate znati o vaspitanju deteta.

1. Dozvolite detetu da pogreši

Ukoliko želite da odgajite samostalnu osobu, detetu morate nekad dopustiti da pogreši, bez da mu vi pomognete. Zapamtite: dugoročna dobrobit – tinejdžer koji, na primer, zna sam da opere veš – iziskuje trenutnu nelagodu.

Pre nego što uskočite da pomognete detetu u obavljanju nekog fizičkog zadatka, zapitajte se “Je li moje dete u opasnosti?”. Zatim se zapitajte ima li dete potrebne veštine (spretnost i ravnotežu) i zadovoljene osnovne potrebe (je li naspavano i sito). Ako je odgovor da, pustite dete da samo proba da obavi zadatak.

2. Pridržavajte se 3 pravila domaćeg zadatka

1. pravilo: Prvo uradi ono najteže.
2. pravilo: Skloni telefon. Za domaći zadatak detetu će možda trebati tehnologija, poput kompjutera, ali za to vreme barem ne mora slati SMS-ove.
3. pravilo: Čim je domaći zadatak gotov, neka složi torbu za sutra i stavi je pored vrata.

Ovaj proces od tri koraka dete lako može usvojiti pa ćete vi mnogo manje morati da ga “gnjavite” zbog obavljanja školskih dužnosti.

3. Zapamtite akronim G.U.U.U.

Napadi besa često se događaju zbog toga što je dete gladno, uznemireno, usamljeno ili umorno.

4. Praktikujte svakodnevne činove dobrote

Učite svoje dete da bismo drugima trebali da pomažemo svaki dan, a ne samo kada su praznici. Podstičite dete da barem jednom nedeljno učini neko malo dobro delo, bilo da pomogne prijatelju ili komšiji počisti opalo lišće. Fokusirajući se na druge, dete će naučiti šta znači biti zahvalan. 

5. Budite strogi oko vremena odlaska na spavanje

Istraživanje je dokazalo da 7-godišnjaci koji nemaju određeno vreme odlaska na spavanje imaju više problema s ponašanjem od onih koji svako veče idu da spavaju u isto vreme.

6. Pustite ga da čita šta ono želi

Deca koja čitaju iz sopstvenog zadovoljstva razvijaju mnogo šire poglede na svet i ona su  bolja ne samo u društvenim, nego i u prirodnim predmetima. Pustite da dete u slobodno vreme čita šta želi – najbitnije je da stekne naviku čitanja.

7. Nemojte davati detetu novac kada pospremi svoju sobu

Nagradite li dete s par stotina dinara kada spremi krevet, ono će očekivati novac svaki put kada ga zamolite da nešto uradi ili da vam pomogne u obavljanju kućnih poslova. Detetu možete davati mesečni džeparac kako bi učilo da pravilno raspolaže novcem za sveukupno dobro ponašanje, ali nemojte ga novčano nagrađivati na dnevnoj bazi.

8. Učite ga hrabrosti

Želite samouvereno dete? Neka iz vašeg primera uči o sitnim, zdravim rizicima u životu. Na primer, otiđite sami u bioskop i posle objasnite detetu zašto to nije nešto zbog čega bi se trebalo osećati neugodno (mnogi odrasli ne žele da idu sami u bioskop jer im je nelagodno). Ili, neka vas dete vidi kako se smejete kada shvatite da ste celo jutro nosili majicu naopačke, umesto da vas je blam.

9. Ne kuvajte posebne obroke za dete

Dete mora naučiti da jede ono što jedu njegovi roditelji. Ne mora pojesti sve što ste pripremili za ručak, ali mora izabrati one namirnice koje će mu pružiti hranjive stvari. Puno je važnije šta sve dete pojede u toku dana ili nedelje, nego jedan izbalansirani obrok.

10. Posebno pažljivi budite kada navrši 14 godina

U tom uzrastu uticaj vršnjaka počinje da slabi pa dete počinje da razmišlja svojom glavom umesto da samo sledi “vođu”. Ako želite da vaše dete što pre počne da razmišlja svojom glavom, što češće podstičite razgovore o njegovim prijateljima (pitajte ga, na primer, šta ima novo kod njegovih prijatelja) kako biste znali s kime se druži.

11. Pobedite strahove zdravim razumom

Ako se dete boji psa nemojte ga voditi na drugu stranu ulice kada prema vama ide pas. Demistifikujte strah. Recite “Gle, kuca! Ajmo da pitamo vlasnika možemo li ga pomaziti i opipati kako mu je mekano krzno”. Kada dete na primer, ide da primi vakcinu, budite saosećajni, ali ne previše emocionalni. Kažite “Sve je u redu. Gotovo je za par minuta”, umesto “Znam, boli!”.

12. Kako bi malo dete bilo tiše, snizite svoj glas umesto da ga povisite

Na ovaj način dete će se fokusirati na ono šta mu govorite. Možete problem učiniti i zabavnim. “Ako želiš da čuješ šta ćemo sada da radimo, skači na jednoj nozi”. Najmlađe će ovakve igrice oduševiti.

13. Prvo pazite na sebe, a onda na dete

Ako želite da budete što bolji roditelj, prvenstveno morate da vodite računa o sebi. Roditelji koji sami sebe lišavaju odmora, hrane i zabave zbog dece, zapravo nikome ne čine dobro. Mnogi roditelji osećaju grižu savesti jer puno rade pa sve slobodno vreme žele da posvete deci. Ali, takvo ponašanje često rezultira emocionalnom i fizičkom iscrpljenošću. Izdvojiti vreme za sebe vrlo je važno, pa makar to bilo i samo 15 minuta opuštajuće, tople kupke.