Mafini- recept za ukusne zalogaje iz korpice

0
58
Mafini- recept za ukusne zalogaje iz korpice
mafini
mafini

Mafini su mali, ukusni zalogaji koji, u zavisnosti od svog punjenja, mogu biti slani ili slatki. Međutim, njihovo poreklo nije ni blizu slatko. U doba viktorijanske Engleske mafini su pravljeni od starog hleba i pirea, i služeni isključivo na trpezama bogatih. Obzirom na jeftine sastojke veoma brzo su prihvaćeni i kod nižih slojeva društva, a ubrzo su se na ulicama Londona pojavili i muffins man. Ulični prodavci su zvonjavom obaveštavali građane da je stigla nova tura mirisnih i ukusnih zalogaja. Vlasti su veoma brzo zabranile ovakav vid prodaje. Razlog – previše buke remeti javni red i mir.

Iako je reč “mafin” preuzeta iz francuskog jezika – moufflet, što u prevodu znači softani hleb, danas poznajemo dve vrste ovog peciva. Englesko, u čijoj izradi se koristi kvasac i američko, koje za dizanje testa koristi prašak za pecivo.

Recepata za mafine ima veoma mnogo, a mi vam ovde predstavljamo jedan, za koji su vam pored sastojaka potrebni samo kalupi, jedna činija za mešanje i jedna čaša za merenje.

Potrebni sastojci

– 2,5 šolje brašna (375g);

– 1 šolja šećera (220g);

– 1 prašak za pecivo;

– 90gr maslaca;

– 1 jaje;

– 1, 1/4 šolje jogurta;

U činiju prvo staviti maslac koji je bio na sobnoj temperaturi i pomešati zajedno sa mokrim sastojcima (jaje i jogurt). Dodati šećer, brašno i prašak za pecivo. Masu koju dobijete sipajte do visine 2/3 korpice (koje su mnogo bolji izbor od pečenja direktno u kalupu). Pecite ih 18-20 minuta, na 200C. Nadev za mafine birate sami. Idealni su sa sirom i spanaćem, šunkom, paradajzom i paprikom. U slatke savršeno ide bobičavo voće (sveže ili smrznuto) i komadići čokolade. Sigurno ćete uživati u njima. Prijatno.