Ljubav na način kako je doživeo i Erih From

0
28
Ljubav na način kako je doživeo i Erih From

Ljubav na način koji je doživeo filozof Erih From…

​Ponekad me pitaju: „Da li ti je teško, možda, da nađeš muškarca za dugu vezu? Verovatno imaš visoke kriterijume …”.

​Naravno, imam predstavu o tome ko bi mogao postati moj bliski čovek, sa kojim bi mi bilo udobno. … Ustvari, postoji samo jedan kriterijum – da me muškarac voli.

Ja ljubav shvatam u smislu u kom je opisao From: brižnost, odgovornost, poštovanje, razumevanje.

Brižnost…

Hoće li te pozvati u restoran? Hoće li ti otvoriti vrata auta, da li će plati u kafiću, ili pridržati kaput? Da li će pitati kako se osećaš, da li će ponuditi pomoć kada sazna za tvoje probleme… Da li će te posetiti kada si bolesna …

To je deo ponašanja koji opisuju kako muškarac shvata pažnju, da li je to normalno stanje za njega, da li je u stanju da misli o drugom čoveku. U nekim slučajevima možemo govoriti i o vaspitanju… Nisu učili, na primer, dečaka da ženi otvara vrata. Tako se i osećaj u pažnji u jednoj činjenici ne uskalađuje. Ali žena uvek zna, odnose li se prema njoj sa pažnjom.

Odgovornost …

Ovo je veoma važan kvalitet za muškarce. On je važan i za žene, i za muškarce – jednostavno je bazan. Biti odgovoran za one koje si prihvatio. Sposobnost da se preuzme odgovornost za svoje riječi i djela – je obavezna karakteristika psihološki zrelog čovjeka. To je prirodno praćenje lanca “pomislio – rekao – uradio – odgovorio” – to je pokazatelj cjelovitosti i zrelosti ličnosti. To je garancija pouzdanosti i povjerenja u čovjeka.

Poštovanje …

Dobro je, kada muškarac oseća svoje lične granice i štiti svoj lični prostor. Ali je jednako važno u ljubavi da poštuje i lični prostor žene. Ovo je, takođe, gotovo odmah jasno po tome kako se muškarac odnosi prema dostignućima, talentima i sposobnostima žene. Koliko visoko ceni njen potencijal, korisnost i neophodnost rada.

Ljubav na način kako je doziveo From
Ljubav na način koji je doziveo Erih From

​Posebna tema je to kako se muškarac odnosi prema razvoju žene. Jer je ljubav – uzajamno kretanje i razvoj. Poštovanje drugih žena je takođe veoma važno (majke, bivše voljene, koleginice, itd) – reč je o nedostatku ili isceljenju psihološke traume. O tome što garantuje mudar odnos prema ženskim ispoljavanjima i prema različitosti ženskog načela od muškog.

Treba napomenuti da je u ljubavi potrebna, ne samo svest o svojim i tuđim granicama, već i stremljenje ka bliskosti. Prirodno je da čovek – želi ljubav, to je bazna potreba. Ako neko kaže da ne zna šta je ljubav, da nikada nije voleo, da nije spreman za ljubav i ozbiljan odnos, treba da se zamisli. Može se bez vezivanja biti pored i posmatrati kako će se odvijati događaji. Može da se ne čeka da čovek prođe ovu fazu svog razvoja, sve zavisi od toga koliko ti je interesantan po svim drugim kvalitetima.

Razumevanje …

Ovo je najteža komponenta ljubavi. Često razumevanje dolazi samo sa godinama zajedničkog života. Ali, prvi znaci toga da će sve biti u redu, takođe se vide odmah: “Ja ne razumem to sa čime se ti baviš, ali bih veoma volio da mi objasniš.” Ovo je o intelektualnoj bliskosti, o raznim instrumentima, pomoću kojih muškarac spoznaje sebe u realnosti.

​Muškarac može mnogo toga da shvati o ženi i njenom životu tokom vremena, ako želi, ako dozvoljava sebi pusti u svoj svet nešto drugo, različito od toga što je već spoznao u životu. Ako su okviri njegovih uverenja fleksibilni, sa tim je mnogo lakše živeti. Spremnost da se sluša i razume – je sposobnost da se vodi dijalog u svim fazama odnosa. To je veoma važno za stabilnost i harmoniju odnosa.

Naravno, još je važna fizička privlačnost. Ali u određenom uzrastu već prestaješ da razdvajaš fizičko i duhovno, to jeste, bliskost duša muškarca i žene gotovo sigurno stvara privlačnost, a fizička privlačnost odvojena od druge komponente više nije interesantna.

Bezuslovno, ove komponenete ljubavi ne dolaze u potpunosti odmah, ali njihovo odsustvo je vidljivo od prvog dana upoznavanja. Bez njih odnos se pretvara u bol, ali to već nije ljubav. Moje mišljenje je: može se razviti ono, što postoji; ali ako nečega nema, tada ga ni za uši ne možeš povući.

Ovo se može nazvati velikim očekivanjima. A može i najobičnijim, jer sve što je opisano – je prirodno ispoljavanje celovitog, zrelog čoveka. Na kraju, ja sam sama takva i sve to dajem drugom čoveku. Zašto treba da želim manje? U mom koferu sa iskustvima imam dvadeset jednu godinu porodičnog života. Sada je vreme da budem srećna sa novim pogledom na svet i čekam to, što duša traži.

Grigorij Pomeranc je napisao da je ljubav jaka, kao smrt, visoka i isprepletana, ispunjava sve – redak i ne bezopasan dar. Ovde rade više mehanizmi univerzuma, tako da sam spremna na to da se ljubav možda i ne desi u mom životu. Štaviše, uverena sam da čak i u tom slučaju neću umreti od dosade. Ljubav je više od čulne ljubavi između muškarca i žene, a život je divan i fascinantan sam po sebi.

Izvor:Bebamur.com