Farbana crvena kosa: Kako da sačuvate boju

0
131
Farbana crvena kosa: Kako da sačuvate boju

Crvena kosa je jedna od najatriktivnijih boja za koju se odlučuju mnoge devojke, jer širok spektar nijansi u kojima se može naći odgovara svačijem tenu, boji očiju i karakteru. Ali ono što predstavlja izazov za mnoge devojke je i njeno održavanje. Naime, dok je crvena izuzetno moćna odmah nakon fabranja, već posle prvog pranja ona za nijansu izgubi sjaj i energiju zbog koje smo se i zaljubili u našu novu frizuru.

Devojke i žene koje su već godinama unazad crvenokose sigurno znaju trikove uz pomoć kojih intenzitet boje traje duže, a onima koje su nakon dužeg razmišljanja napokon odvažile na farbanje će naredni saveti sigurno biti od pomoći.

Crvenokosa devojka

Birajte odgovarajuće proizvode

Šta možemo da učinimo da održmo našu kosu zdravom i moćnom? Da se odlučimo za kvalitetne proizvode koji će nam pomoći da zadržimo intenzitet boje bez suvišnog tretiranja kose koje će dovesti do njenog oštećenja.

Prvi proizvod o kome treba dobro razmisliti je svakako farba za kosu. Brendova koji nude ovaj proizvod ima zaista mnogo, a obično su neki bolji za plavuše, neki za crnke, pa se tako i crvenokose kunu u određenu farbu za kosu. Možete se raspitati kod prijateljica sa istom bojom kose, na forumima, internetu, a na kraju krajeva i u samoj drogeriji, gde prodavačice znaju koje farbe za crvenu kosu su najprodavanije.

Crvenokose se obično farbaju jednom mesečno, i obično se svaki put boji cela dužina, što svakako izlaže kosu većim oštećenjima nego kada se farba samo izrastak. Zbog toga posebnu pažnju treba posvetiti negi kose između farbanja.

U drogerijama možete naći šampone i regeneratore koji su specijalno izmiksani da odgovaraju farbanoj kosi, a čak ima i onih koji su preporučeni za crvenu nijansu. Takođe je bitno smanjiti učestalost tretiranja kose – pokušajte da svedete pranje kose blažim šamponom na svega 2 do 3 dana nedeljno kako bi dlaka ostala vatreno crvena što duže.

Manje izlaganje toploti

Kosu manje izlažite toploti tako što ćete je leti zaštititi kapom, šeširom ili maramom od UV zraka, a takođe postoje i proizvodi koji su namenjeni upravo za upotrebu na plaži, a obično dolaze u vidu mirišljavog spreja za kosu. Imajte u vidu da iako možda s vremena na vreme tretirate samo koren kose novim slojem farbe, i ostatak dlake je bitno sakriti od toplote i tretirati proizvodima koji intenzivno deluju na dlaku kako bi bila zdravija.

Bez obzira na godišnje doba, svakodevno je možete štititi tako što ćete smanjiti upotrebu aparata za stilizovanje kose. Kad god ste u mogućnosti pustite kosu da se prirodno osuši, a ukoliko želite da je ispravite radije birajte feniranje nego peglu za kosu.

Izbegavajte duvanski dim

Pored sunca i štetog UV zračenja, tu je i duvanski dim koji čini krajeve krtima te tako oštećuje kvalitet kose, ali se i uvlači u kosu zahtevajući češće pranje. Kao jedno od rešenja devojke biraju HNB uređaje koji ne emituju dim, te tako ne izlažu svoju crvenu kosu dodatnim oštećenjima.

Izbegavaje so i hlor

Tokom leta, a i zimskog perioda na zatvorenim bazenima, izbegavajte da potapate kosu jer hlor vrlo brzo može da oslabi i boju i kvalitet dlake. No, problem nije ni samo u bazenu – ukoliko potapate kosu u slanom moru i ne isperete na tušu pri samom izlasku iz vode, u kombinaciji sa UV zracima će se intezitet boje zasigurno smanjiti. I ne samo to – primetićete da vam sami vrhovi dlake mnogo brže i lakše pucaju.

Jasno je da je tokom letnjih meseci teško kloniti se mora i bazena, i ne treba sebi da uskraćujete zabavu. Na bazenu možete nositi zaštitnu kapu, a leti ne zaboravite na ispiranje kose odmah nakon kupanja, i potom nanesite pakovanje za kosu koje će ubrzati njen oporavak.

Crvena kosa je zaštitni znak mnogih devojaka, pa je jasno zbog čega je njeno održavanje veoma bitno. Trikovi uz koje ćete vratiti vitalnost kose i održati intenzitet crvene boje učiniće da vaša kosa privuče pažnju mnogih pogleda.

Kako očuvati boju, zadržati sjaj i doprineti poboljšanju kvaliteta dlake, saznajte iz sledeće ilustracije.

Održavanje crvene kose saveti - infografik