Search for content, post, videos

Kreiranje uspeha – Greška kao inspiracija

inspiracija

Trenutno smo u procesu lansiranja novog sajta. U ovom procesu smo se ponovo podsetili koliko je važno biti svestan toga da neke greške mogu da posluže kao inspiracija!

Desilo se da smo potpuno zaboravili na jednu sekciju. Ali se baš zbog toga pokazalo da bismo usluge koje pružamo mogli da prikažemo na potpuno drugačiji način. Tako se još jednom ispostavilo da je greška postala neočekivani poklon i inspiracija.

inspiracija

Mnogi ljudi, u većini slučajeva, ignorišu ili nipodaštavaju ove spontane nagoveštaje inspiracije zbog toga što ih vide kao greške i neuspeh. Ponekad se zbog njih osećaju frustrirani. U stvari, to su samo rezultati koji su drukčiji od očekivanih, a često i trenuci novih šansi.

Po sličnom principu nastao je jedan proizvod koji skoro svako od nas ima ili je u nekom trenutku imao u svojoj kući ili kancelariji. Svi oni koji su pohađali naš trening Manifesting znaju ovu priču i često je koristimo kako bismo ilustrovali princip upotrebljavanja “grešaka” u našu korist.

Dakle, o kojoj priči je reč?

To je priča o Post-it brendu, lepljivim papirićima koje mnogo ljudi koristi za zapisivanje podsetnika i dnevnih obaveza.

Šezdesetih godina prošlog veka, Spenser Silver, hemičar kompanije 3M je pokušavao da napravi super jak lepak za selotejp. Međutim, greškom je nastao izuzetno slab lepak specifične strukture koji je vrlo blago prianjao za podlogu. Kada se nanese na papir, bilo ga je lako odlepiti i ponovo zalepiti. Moglo je da se desi da ovaj neuspeli pokušaj bude zaboravljen. Ali nije. Silver je pokušavao da zainteresuje svoje kolege, ali niko nije mario za njegov lepak. Sve dok se njegov kolega Frej (Art Frey) nije dosetio praktičnoj primeni.

Frej je pevao u crkvenom horu. Papirići kojima je u knjizi psalama obeležavao pesme su mu stalno ispadali. Nastavak priče već pretpostavljate. Upotrebio je Spenserov lepak da lepi te papiriće. Potom je prototipe Post-It papirića koristio za beleške menadžmentu, sve dok ih nije ubedio da počnu sa proizvodnjom. U vremenu, nakon pojavljivanja je nastalo mnogo kopija ovog proizvoda. Ali ostaje činjenica da se Post-it, pored spajalice, smatra najvećim otkrićem u oblasti kancelarijskog materijala.

Ipak, mi ne preporučujemo da zapisujete svoje dnevne obaveze na papirićima. 🙂

Kako se pravi i šta sve treba da ima jedna To Do lista možete da pročitate u našem tekstu o multitaskingu.

Za vaš uspeh i više od toga!
Neva Rajković

Izvor: Kreiranje uspeha