Search for content, post, videos

Kese sa reklamnim logotipom se ne smeju naplaćivati

plastične kese

Ambalaža koja se koristi za pakovanje ili nošenje kupljenih proizvoda sa vidljivim logotipom proizvođača ili trgovca smatra se reklamnim sredstvom. Zbog toga trgovac ne sme dodatno naplaćivati takvu ambalažu kupcu. Obzirom da je nedavno predloženo da trgovci počnu da naplaćuju plastične kese, a sve u cilju očuvanja životne sredine, pitam se gde se denulo potrošačko pravo da ne reklamira nikoga i to za svoje pare?

Da li i zašto smo postali ekonomski robovi?

plastične kese

“Ukoliko trgovac za pakovanje proizvoda koristi papir ili plastičnu kesu koji u celosti ili delimično imaju logotip, znak, slogan ili naziv proizvođača ili trgovca ili upućuju na njega, takav materijal se smatra reklamnim sredstvom. Zbog uredbi Zakona o oglašavanju i načinu na koji se finansira oglašavanje, zabranjeno je naplaćivati takve kese.” Ne, ovo nije izjava srpskog uhlebljenog ministra, političara ili partijskog potrčka. Ovo je izjava potparola Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske. Takođe dodaju da je to propisano članom 24, tačka tri Zakona o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj.

Ukoliko trgovac takvu ambalažu naplati od potrošača, učinio je prekršaj, koji je kažnjiv novčanom kaznom. U Republici Srpskoj.

U Srbiji, izgleda, samo imaju pravo da naplaćuju.

Potrošači imaju pravo na povraćaj novca podnošenjem reklamacije trgovcu, navode iz Ministarstva. Takođe pojašnjavaju da Zakon o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj propisuje obavezu trgovca da proizvode prodaje u originalnom omotu, odnosno ambalaži, a na zahtev potrošača trgovac je dužan da ih dodatno upakuje.

Ako se pakovanje proizvoda dodatno vrši po zahtevu potrošača korišćenjem posebnog papira ili drugih ukrasnih materijala, trgovac ima pravo da uslugu pakovanja dodatno zaračuna na cenu proizvoda. Uz obavezu da jasno i vidljivo istakne cenu usluge pakovanja, kao i cenu materijala za pakovanje.

Predsednik Udruženja građana Pokret potrošača Republike Srpske Dragutin Bošković rekao je da trgovcima nije dozvoljeno da naplaćuju kese sa logotipom.

“Mogu biti naplaćene čiste kese, bez ikakvog natpisa ili logoa. Ukoliko postoji neki natpis, onda se to smatra reklamnim materijalom i u tom slučaju se ne sme naplaćivati”.

A gde je tu Srbija? Izgleda samo na mapi…