Zimi smo skloni da se povlačimo u sebe. Kako da bolje podnosimo energiju zime!

0
74
Zimi smo skloni da se povlačimo u sebe. Kako da bolje podnosimo energiju zime!
zime
energija zime

Svako godišnje doba sa sobom nosi svoju energiju i svoj ritam. Kao i sva živa bića, i mi kao deo prirode, povinujemo se energiji i ritmu prirodnog ciklusa. Možda ste primetili da vam zimi teže ide kretanje u akciju, realizacija planova, bavljenje sportom ili se prosto osećate sporo, tromo i umorno. Naše telo intuitivno zna kada je pravo vreme za povlačenje a kad za ekspanziju, dok naš intelekt već pravi zbrku sa svojim željama, planovima, idejama.

Baš kao i za sve ostalo u prirodi, zima je vreme povlačenja u sebe i bivanja u sebi. Vreme mirovanja, učenja veštine strpljenja, vreme kad bismo trebali da budemo blagi prema sebi, da negujemo svoj duh i telo, kad treba da sakupljamo i akumuliramo energiju, snagu i resurse za godinu pred sobom. Naše ideje, ciljevi i planovi će se teško realizovati ako nemamo snage za njihovo sprovođenje – zato je ovo pravo vreme za sakupljanje energije na sve moguće načine. Najpre kroz duži san, meditaciju, kontemplaciju. Sada se sav rad odvija iznutra.

Ovo zaranjanje u sopstvene dubine ume da bude duboka voda koje se plašimo, koje ume da dovede do stanja zimske depresije. Zato često ovu tamu ispunjavamo prividnim svetlom – praznovanjem, stalnim izlaženjem, obilnom hranom i pićem. A zima nas baš poziva na suprotno – da u samoći otkrijemo da nismo usamljeni, da iznenadimo sebe svojim dubinama. Baš sada su vrata ka unutrašnjim pejzažima duše otvorena više nego ikad. U proleće izranjamo iz tih dubina, opijaju nas mirisi života koji buja, toplina sunca. Tada smo okupirani akcijom, sve se odvija spolja. Kada dođe jesen lagano se povlačimo u sebe da bismo u zimu istražili dubine svoje Duše.

Element koji se povezuje sa zimom jeste VODA. Emocija koja se povezuje sa energijom zime jeste STRAH. Baš zbog tog straha često ne koristimo blagodeti otvorene kapije svoje duše i činimo sve suprotno od onoga na šta nas zima poziva. Strah nije negativna emocija već neprijatna. Strah ima svoju funkciju kada se javlja u primerenoj situaciji, primerenim intenzitetom. Ali kad je element Vode van balansa, strah postaje prepreka ka kretanju napred, a najčešći strah koji se javlja kod disbalansa energije zime jeste strah od neadekvatnosti (nemanja neophodnih sposobnosti, znanja ili veština da se obavi zacrtano, poželjeno, isplanirano). Otud i čest neuspeh u realizaciji “novogodišnjih odluka”. Pored straha, tokom zimskih meseci se često javlja i zimska depresija, baš usled zastoja protoka vitalne energije i opšte stagnacije.

Kako živeti u saglasju sa energijom zime?

  • Odmarajte više nego obično. Ležite ranije, ustajte kasnije ako ste u mogućnosti;
  • Unosite hranu koja zagreva organizam, kao i topla pića;
  • Utoplite se (ovo se, valjda, podrazumeva);
  • Usporite ritam;
  • Osluškujte sebe (vodite dnevnik svojih emocija i misli, bavite se kreativnim aktivnostima koje vas ispunjavaju, meditirajte…).