Jaka i nezavisna žena itekako može da veruje u…

0
86
Jaka i nezavisna žena itekako može da veruje u...
nezavisna
nezavisna zena veruje u brak

Kada se za neku ženu kaže da je jaka i nezavisna, često uz to ide i veliki broj predrasuda. Takve se žene smatraju isuviše liberalnim, nekonvencionalnim, praktično nepodobnim bilo kakvim tradicionalnim vrednostima. To, naravno, nije ni izbliza tačno. Kao što mnoge žene različito tumače svoje slobode i htenja, tako se pravi i razlika u viđenju životnih obaveza. Kao neko, ko sebe smatra itekako slobodnom ženom, mogu da kažem da neke od tradicionalnih vrednosti podržavam celim svojim bićem. Brak i porodica pre svega. Danas kao da je “sramota” moderne žene da ulaze u brak i stvaraju porodice. Sve je u nekom tonu podsmeha prema tim inače prelepim vrednostima. Biti u skladnom i srećnom braku, okružen decom, ispunjava smisao ovog kratkog života.

Ja zaista želim da ispunim te bračne zavete.

Ne vidim u tome ništa smešno, prevaziđeno i sramno. Želim da uživam u sreći i volim onoga koga sam izabrala svim srcem. To nije samo izbor, već i veliki rad. Spoznaje, samokritika i dopiranje do sopstvenih i njegovih dubina. Strpljenje za sve. Tražiti i pružiti pomoć. I, da, zauvek.

Želim da se osećam zaštićeno pored njega

Nije mi problem da kažem, da sam ranjiva i da mi treba zaštita. Da mi treba da utonem u njegov zagrljaj i tih nekoliko trenutaka ne razmišljam ni o čemu. Ne, ja ne bežim od svog života, posla, stresa i obaveza, ali sam bez obzira na sve postignuto i dalje žena.

Najčešće uživam da udovoljavam njima

I pored svih obaveza i ludog životnog tempa, i dalje se osećam lepo kad mogu da obradujem svoje ukućane. Da uradim neke od najprostijih stvari koje će njima ulepšati dan. Hraniti svoju porodicu je iskonska stvar. Ali postaje sve više privilegija, jer radno vreme teži ka beskonačnom. To što radim čini me snažnijom i nezavisnijom a ne “dokonom domaćicom”.

Želim da slavim večitu ljubav

Srećna sam što se tako osećam i mislim da ljubav nije samo ushićenje. Deo te fatalne ljubavi je i odluka da sa nekim zaista budete u dobru i u zlu. To nije jednostavan put i donosi puno prepreka, ali je taj ljubavni mir najlepša nagrada za trud. Najlekše je odustati i posustati ili se uopšte ne upuštati u koštac sa problemima kako bismo sačuvali suštinu ljubavi. Brak.

Da, najvažnija mi je porodica

Bez obzira na ambicije i ostvarenje istih, ipak je porodica na prvom mestu. To me ne čini manje jakom ni sposobnom, naprotiv. Moja porodica je moja snaga i motivacija da budem bolja i borim se svakoga dana. Puno je karijeristkinja među ženama koje su pritom i uspešne majke. Jedno ne isključuje drugo – naprotiv. Ako porodicu vidite kao smetnju karijeri, to je druga priča. Tamo gde je puno podrške među partnerima, čak i nemoguće stvari su ostvarive.

Nosim njegovo prezime

Možda nije neophodno menjati prezime, ali ja sam iz ljubavi uzela njegovo. Njemu je to značilo više nego meni. On je za mene uradio mnogo veće stvari od toga. Stvar intergriteta nema veze sa prezimenom. Nije samosvesna svaka žena koja nosi dva prezimena, niti je svaka ograničena koja je uzela muževo.

Sledim primer koji mi se dopada

Odrasla sam u porodici gde je vladala ljubav i zdrav razum. Roditelji koji nikada nisu izgubili svoj identitet. Nije bilo dosade, bilo je svađe, ali i harmonije. Zdravi i pametni ljudi nalaze načine da žive i rastu zajedno. To je najbitnije.

Prijatelj za ceo život

Brak ne znači graditi samo ljubav. Prijateljstvo je ono što vodi odnos u dubinu. Lepo je znati da ćete sa nekim provesti život i proći kroz ovo neizvesno putovanje. Najveća je sreća imati nekog na koga se bezuslovno možete osloniti i biti mu oslonac do kraja života.

Nezavisna žena – ne znači sama

Nezavisna žena nije ona koja je sama ili je finansijski dovoljno moćna da se iseli iz bračne zajednice svakog trenutka. To je pogrešna percepcija. Samostalna je ona žena koja organizuje svoj život tako, da na kraju dana pobedi osmeh nad brigama. Ona koja ima svoj kutak života u kome razvija svoje sposobnosti, gde pokazuje šta sve zna, dokle želi i može da ide. Otporna na malograđanske opaske i vrednosti. Zna zašto je i kako donosila odluke.

Uvek se nadam da je ljubav večna, ali ipak niko ne zna koliko će ona da traje..