Čaj je napitak koji je dugo nosio titulu najviše osvežavajućeg napitka. I to može da vam potvrdi svaki zaljubljenik u čaj. Naša redakcija je takođe strasni ljubitelj ovog, pre svega, zdravog, a zatim i veom ukusnog napitka. U želji da vidimo kako se čaj služi u svim krajevima sveta, delimo sa vama utiske.
Japan
Mača čaj se tradicionalno pravi od usitnjenih listova visoko kvalitetnog zelenog čaja. To je činjenica koja mnogo razlikuje klasičnu šolju čaja, kakvu mi znamo od mača čaja. Ukoliko se pravilno spremi, napitak je živo zelene boje.
Indija
Darjeling čaj je vrsta koja se uzgaja na planinama Indije i Himalaja. Sa pravom nosi titulu šampanjca među čajevima. Nežan i mirisan, ima veoma lagan ukus muskatnog orašćića i zlatnu boju. Kod pripreme je važno da listovi ne ostanu predugo u vodi, jer čaj poprima gorak ukus. Služi se isključivo sa medom i limunom, nikako sa mlekom.
Velika Britanija
Čuveni čaj u 5, serviran sa čajnim kolačićama i suvim i koštunjavim voćem. Britanci vole da ga piju sa mlekom, i u pitanju je isključivo crni čaj. Najbolje se slaže sa punomasnim kravljim mlekom, uz dodatak meda i limuna.
Turska
Mešavina biljnih čajeva servirana u malim, staklenim šoljicama, zaslađena isključivo kockama šećera.
Tibet
Ova azijska visoravan je zbog oštrih klimatskih uslova stvorila nešto neobičniju verziju čaja, u odnosu na ostatak sveta. Naime, na Tibetu se čaj služi uz dodatak mleka i putera jaka, kao i prstohvata soli. Tibetanci ga piju kao međuobrok, a ukus mu je pomalo gorak.
Maroko
Tvrdnje da čaj treba piti leti, a sladoled jesti zimi, jer tad pokazuju svoj najbolji efekat mogu da potvrde Marokanci. Obzirom na velike vrućine koje vladaju, stanovnici ove zemlje tvrde da ih najbolje rashladi zeleni čaj sa dodatkom svežih listova nane.
Tajvan
Tajvancima nije bitno da li je čaj vruć ili hladan, dok god je poslužen sa omiljenim im kuglicama od tapioke.
Amerika
U Americi je najpopularniji ledeni čaj, koji se pravi od crnog čaja u koji su dodati šećer i limun. Amerikanci dodaju i sodu bikrabonu, kako bi tekstura čaja bila mekša.
Rusija
Kap vodke u šoljici crnog čaja je nešto što može da vas ugreje i tokom najhladnije zime.
Pakistan
Masala čaj se pravi sa začinima isluži isključivo sa puterom.
Kina
Zemlja sveta za koju vezujemo pojam čaja. Kinezi najviše vole da piju Pu-erh čaj, koji se prodaje u presovanim kuglicama ili kockicama. Po ukusu nije sličan nijednom čaju. Tvrde da je dovoljno da ga probate samo samo jednom da biste se zaljubiliu njega.
Egipat
Egipćani preferiraju nezaslađen crni čaj. Čaj od hibiskusa je rezervisan za venčanja.
Mongolija
Slično kao i na Tibetu, u Mongolij se čaj kuva zajedno sa mlekom, u plitkim metalnim posudama. Na kraju se po želji dodaje so.
Argentina
Ova južnoamerička zemlja sa pravom slavi mate čaj. Pored mnoštva vitamina i antioksidanasa, mate čaj ima jačinu kafe, delotvornost čaja i efekat čokolade. Savršenstvo u šoljici.
Južna Afrika
Stanovnici ovog dela sveta najviše cene roibos (rooibos) čaj. Listovi su crvene boje, a ukus napitka je blag i slatkast.
Kuvajt
Ljudi u Kuvajtu preferiraju crni čaj, da dodatkom kardamoma i šafrana.
Katar
U Kataru se čaj tradicionalno kuva dva puta. Prvo se kuvaju listovi čaja u vodi, a zatim se spremljen čaj kuva sa mlekom. Na kraju se dodaje smeđi šećer.