Da li je rodna ravnopravnost kad muškarac kuva i usisava?

0
113
Da li je rodna ravnopravnost kad muškarac kuva i usisava?

Nedavno istraživanje koje je, u saradnji sa Vladom Republike Srbije sprovelo neko UN telo, kaže da je više od 75% dece izjavilo da nikada nije videlo tatu kako usisava ili kuva ručak. Na osnovu toga su zaključili da je Srbija i dalje rodno neravnopravna zemlja u kojoj su žene potlačena, potčinjena i kućnim poslovima ponižena bića. Jer, rodna ravnopravnost podrazumeva da oba pola imaju ista prava. O obavezama niko ni reč nije izustio.

rodna ravnopravnost
rodna ravnopravnost

U knjigama se rodna ravnopravnost definiše kao jednakost polova.

Ukoliko čitaoc upotrebi svega nanogram moždane mase i razmisli o ovoj definiciji, shvatiće da je besmislena. Muškarac i žena nisu isti. I to ne mogu ni biti. Ženama “vlada”estrogen, muškaracima testosteron. Žene mogu da rađaju decu, muškarci da ih prave. Dva pola ne postoje zato što su jednaka već zato što su različita. Dakle, jednakost polova ne bi trebala biti grana na kojoj sede zagovornici rodne ravnopravnosti jer će, ako je suditi po biologiji, ona vrlo brzo pući.

Zagovornici rodne ravnopravnosti tvrde da i pored (očigledne) fizičke nejednakosti između dva pola, oba trebaju biti tretirana isto. Dakle, ukoliko muškarac od 120 kila žive vage može da usisava i kuva, zašto žena od 65 ne može da ide u rudnik? Ili da nosi džakove cementa? Istovara šut?

Najbednije od svega je što su u svim tim NVO telima većinskim delom žene. I iste te žene se zalažu za šta? Za jednakost?

E, pa, drage rodnoravnopravne dame, jednakost je kada je sve isto. I pravo i obaveza. Pravo na slobodu govora i obaveza da zaradiš za hranu i račune. Jednakost je kada i muškarac i žena kuvaju, peglaju i usisavaju, ali tek posle jednako napornog radnog dana na građevini.

A ravnopravnost… ona je nešto savim drugo. Ona je mogućnost da žena gradonačelnik ima istu platu kao i njen muški prethodnik. Ravnopravnost je da žena direktor ima istu platu kao i njen prethodnik. Rodna ravnopravnost je da, ukoliko žena želi da siđe u rudnik, bude plaćena identično kao i njen muški kolega. A retko ćemo čuti da se žene zalažu za ravnopravno učešće žena u rudarskom oknu zar ne?