U današnjem zdravstveno osvešćenom društvu, rečeno nam je da je šećer loš po naše zdravlje i da treba izbegavati sve grešne namirnice koje ga sadrže. Tako se na tapetu našla i čokolada, kao predvodnica svih grešnih slatkiša. Ukoliko se osvrnemo koju dekadu unazad, shvatićemo da naši roditelji nisu ni znali za tu anatemu bačenu na čokoladu. A o bakama i dekama da ne govorimo. Takođe se treba prisetiti (i pitati, ukoliko imate koga) koji su to, u stvari, bili slatkiši njihove mladosti. Spisak će sadržati: kocka šećera (belog), marmelada i čokolada. Iz ovoga možemo da zaključimo da je kvaka u umerenosti. Doduše, jeli bi oni i više da su imali, ali se ipak dobro završilo po te neke generacije. Danas je red da razrešimo misteriju slova srama i ponovo uzdignemo njeno visočanstvo tamo gde oduvek i pripada- crna čokolada.
Pored već dokazanih zdravstvenih benefita koje ima crna čokolada