Šta je zajedničko jednom Žiletu iz MUP-a i Marku Zakerbergu?

0
56
Šta je zajedničko jednom Žiletu iz MUP-a i Marku Zakerbergu?

Na kviz pitanje šta je to zajedničko mom prijatelju Žiletu iz MUP-a i osnivaču Fejsbuka i milijarderu Marku Zakerbergu, malo ko bi mogao da odgovori. A tačan odgovor glasi porodiljsko odsustvo! Naime i Žile iz MUP-a i Mark iz Fejsbuka su odlučili da pribegnu nekonvencionalnom i neuobičajenom postupku. A to je da za rođenje svojih ćerkica uzmu porodiljsko odsustvo. Zajedničko im je i to što ih niko nije primoravao na ovakvu odluku.

MUP
tata na porodiljskom

Zakerberg je u pisanoj izjavi na svom Fejsbuk profilu objasnio da je za novorođenu decu i njihov razvoj najbolje da oba roditelja provode što više vremena sa njima i da to dokazuju istraživanja. Drugim rečima, iako to sebi može sigurno da priušti, nikakve dadilje ne mogu zameniti funkciju roditelja. Žile je imao prostodušniji odgovor. Nije se udubljivao u nauku i istraživanja već mi je kratko i jasno rekao: “Brate, bolje da se bavim svojim detetom nego da me smaraju na poslu.”

Inače Žile u MUP-u radi kao šalterski službenik na odeljenju za izdavanje dokumenata i razumljiva je njegova zasićenost poslom.

Dok Marka, vlasnika silnih gigantskih firmi, sigurno niko nije smeo da pita kako će se njegovo odsustvo odraziti na posao, više me je zanimala reakcija Žiletovih šefova. On kaže da je njegov zahtev prvo izazvao smeh. Međutim, kada su videli da je ozbiljan, nekoliko trenutaka su ga nemo gledali i na kraju, iščuđavajući se, odobrili mu porodiljsko. U zakonskom smislu, nisu imali kud, morali su to da učine.

I tu dolazimo do pitanja zašto je za muškarce uzimanje porodiljskog odsustva u Srbiji retkost.

Da pojasnimo, ukoliko majka deteta nije zaposlena, otac deteta ima pravo da u toku trajanja porodiljskog odsustva prima mesečnu nadoknadu u visini svoje prosečne godišnje plate. Dakle ništa ne gubi u finansijskom smislu.

Pretpostavljam da nepoznavanje propisa može da bude jedan od faktora koji utiče na mali broj očeva koji se odluče na traženje odsustva. Drugi, ne manje zanemarljiv faktor je i onaj sa kojim se suočavaju žene. A to je kako će odsustvo uticati na njihov budući status na poslu. Koliko god to izgledalo paradoksalno, u ovoj situaciji muškarci potencijalno mogu da budu u gorem položaju od žena pri povratku na posao. Baš sam testirao mog prijatelja, vlasnika restorana, kako bi reagovao da mu konobar zatraži porodiljsko odsustvo. Samo se nasmejao i rekao da taj više ne bi radio kod njega. Dakle, muškarci su u ovom slučaju izloženi većoj diskriminaciji.

Ipak sve ovo nije ni malo pokolebalo Žileta da donese odluku koju i ja svesrdno podržavam. Nikakav posao, briga o budućnosti i stres koji to uzrokuje ne može zameniti dragocene trenutke sa bebama, tj. decom generalno. U tim prvim mesecima i godinama deca imaju najviše energije, mašte, iskrenosti, želje za upoznavanjem života. A prečesto se susreću sa umornim i za ovakvu vrstu interakcije nespremnim roditeljima. Imamo jedan potpuni jaz između interesovanja dece i roditeljskih mogućnosti da im to i ostvare.

Zbog svega toga, Žile samo napred! A za Marka ćemo lako…

Pročitajte ovde i  koliko je dodir važan za tek prideošle male ljude – bebe.

Autor: Anonimus

Izvor: AllMe