Search for content, post, videos

Ko su alfa ženke i šta ih karakteriše? Da li su one uopšte poželjne?

alfa zenka

Kada govorimo o muškarcima koji su samouvereni, koji zrače sigurnošću i spremno stupaju u akciju, često kažemo da su pravi alfa mužjaci. Ne postoji žena koja uz sebe ne želi takvog muškarca. I, po prirodi stvari, to je sasvim očekivano. Ženi je potrebna sigurnost, to je ono iskonsko u ženama. Partner bi trebalo da pruži tu sigurnost i osećaj da će žena sa svojim potomstvom biti zaštićena i obezbeđena. To važi kod svih živih vrsta na planeti, pa je logično da važi i među ljudima. Međutim, kako smo najnaprednija živa vrsta, kod nas je došlo i do najvećih promena, pa sada možemo da uočimo porast među alfa ženama. Ko su zapravo alfa ženke, šta ih to karakteriše? Kako je došlo do razvoja istih i da li su one podjednako poželjne kao i alfa mužjaci?

Do pre samo pedeset godina žena nije imala nikakva prava. Bila je primorana da prihvati nametnutu sudbinu, često bez mogućnosti da učestvuje u odabiru partnera. Od žene se očekivalo da bude u kući, brine o deci, da se ne buni, da ne traži. Prosto, žena je bila majka i supruga i to je bio njen jedini zadatak i uloga. Da podiže decu, opslužuje partnera i sa njim radi sve poslove koje je fizički mogla da iznese.

Sa civlizacijskim razvojem žene su dobile veća prava. Izašle su iz “crne rupe” i počele da učestvuju u društvenom životu. Čak i političkom. Počele su da se školuju i bave muškim profesijama. I, gle čuda, mnoge žene postaju vrsni advokati, lekari, profesori… Sa svim onim osobinama i instinktima sa kojima je priroda obdarila ženu, sada žena počinje da ih koristi i u drugim sferama ljudskog delovanja.

I, postaje očigledno da i žene mogu biti izuzetno preduzimljive, samouverene, sigurne u sebe i, na kraju krajeva, da pruže sigurnost.

Ovde možemo govoriti o alfa ženkama, jer ih krase iste osobine koje prepoznajemo kod dominantnih muškaraca. To su žene koje se ne plaše da stupe u akciju, da preduzmu rizik, i pre svega, da na sebe preuzmu odgovornost. To su žene koje se ne plaše da imaju mišljenje i da ga slobodno iskažu. One čvrsto stoje iza svojih uverenja, pa makar to bilo u većinski muškom društvu.

Alfa žene su hrabre i veruju u ono što rade. One se ne plaše izazova, i ne traže nužno sigurnost u partneru zarad nje same. Nasuprot tome, one žele da učestvuju u građenju zajedničke stabilnosti zajednice. To su žene koje se ne plaše da budu same ako uz sebe nemaju partnera koji ne uvažava njihovu inicijativu. To su žene koje ulažu u sebe, rade na sebi i veruju da mogu podjednako da doprinesu društvu kao i muškarci.

Ovo deluje jako dobro po muški rod. Imati ženu koja može podjednako dobro da obavlja poslove, da finansijski doprinosi, da sa partnerom ravnopravno deli život, da u njemu podjednako učestvuje. A da li muškarci žele pored sebe ovakve žene? Mnogi ne. Pa kako to?! Pa tako što u biti mnogi muškarci žele pored sebe nežno biće koje će se šćućuriti uz svog partnera, čekati da on odluči o stvarima, a to njima pruža osećaj muškosti i dominacije. Ako se ne oseća dominantno, onda se oseća manje sigurnim, manje samouverenim. A, to se kosi sa onim iskonskim što je muškarcima prirodom dato.

No, ta slika koju alfa žena često prezentuje se suštinski pogrešno tumači. A to je, da te izražene osobine do nedavno svojstvene isključivo muškarcima, mogu da dovedu do osujećenja muškosti svog partnera, ili potencijalnog partnera. Ako je samouverena i sigurna u sebe, ne znači da joj nije potrebna nežnost i podrška jače polovine. Njena sigurnost i vera u sebe mogu da doprinesu ostvarenju sjajnih rezultata ukoliko se udruži sa partnerom koji te osobine prepoznaje i vrednuje, i koji se ne prepušta strahu da će ga ugroziti. U takvom odnosu jaka žena može ¡ više da doprinese. A, najlepše od svega je to što sve ove osobine ne isključuju činjenicu da alfa žene mogu biti izuzetno dobre domaćice, posvećene majke i verni partneri.

Zato, ne bojte se jakih žena, već ih podržite. Tako otvarate šansu da i vama život bude mnogo kvalitetniji i ispunjeniji.