Asteroid pozamašnih dimenzija – prošao tik uz Zemlju!!!

0
105
Asteroid pozamašnih dimenzija - prošao tik uz Zemlju!!!
asteroid
asteroid

Asteroid nazvan 2017AG13 su astronomi primetili samo dva dana pre nego što nam se on približio.

Radi se o objektu dužine oko 15 do 34 metra, a projurio je pored Zemlje brzinom od oko 16 kilometara po sekundi.

Bio je na distanci od naše planete upola manjoj od udaljenosti Meseca od Zemlje, saopšteno je iz agencije “Slooh” koja emituje uživo prenose iz svemira.

“Objekat se kreće veoma brzo i veoma blizu nas. Njegova orbita seče orbite Venere i Zemlje”, rekao je Erik Feldman, astronom iz “Slooh-a” u toku direktnog prenosa prolaska asteroida.

Šta bi se desilo kada bi ovakav asteroid ušao u Zemljinu atmosferu? Kako je pokazao simulator udara asteroida “Impact Earth!”, posledice možda ne bi bile mnogo opasne.
Kada bi porozivni stenoviti asteroid dug 34 metra ušao u Zemljinu atmosferu pod uglom od 45 stepeni, on bi eksplodirao i otpustio oko 700 kilotona energije što je oko deset puta jače od eksplozije atomske bombe u Hirošimi.

Međutim, pošto bi se to desilo na visini od oko 16 kilometara, verovatno ne bi imao mnogo efekta na tlo. Takvi udari se dešavaju jednom u 150 godina, navode naučnici sa Univerziteta Purdju.

Poslednji takav udar se desio 2013. godine kada je eksplodirao asteroid iznad Čeljabinska u Rusiji, a od siline udara popucala su prozorska stakla i pričinjena je materijalna šteta na zgradama.
“To nije tako redak slučaj i zbog toga je interesantan”, rekao je direktor Instituta za planetarnu nauku Mark Sajks.

Samo u januaru očekuje se još oko 38 “bliskih susreta” sa asteroidima poput 2017AG13.

Međutim, ono što zabrinjava jeste činjenica da Zemlji prete i mnogo veći objekti od ovog.

Zato se naučnici zalažu za ambiciozni projekt pravljenja teleskopa koji će “loviti veće asteroide”. Teleskop je  nazvan NEOCam (Near-Earth Objects Camera, što znači “kamera za objekte bliske Zemlji”).

Asteroidi koji su relativno mali, prečnika do 140 metara mogu da predstavljaju opasnost po čovečanstvo.

Ipak, prošle nedelje NASA je ponovo odbila da finansira projekat sa 450 miliona dolara, već se odlučila da se bavi drugim projektima.

Izvor : Blic.rs