Dizajner Žan Pol Gotije i 5 ludo zanimljivih stvari o njemu

0
115
Dizajner Žan Pol Gotije i 5 ludo zanimljivih stvari o njemu
dizajner zan pol gotije
dizajner zan pol gotije

Modni dizajner i jedan od najkontroverznijih umetnika današnjice, zvanično penzionisan kao komercijalni dizajner, Žan Pol Gotije može se nazvati pionirom u oslobađanju ljudskog društva od raznih stereotipa i predrasuda. Bio je mnogo više od dizajnera ili samo ekscentrika, od mode je napravio polje slobodnog umetničkog izraza i na taj način izazvao i mnoge druge kolege da učine isto. Ovo sigurno niste znali o njemu:

1.

Svoju inspiraciju da postane dizajner pronašao je u garderoberu svoje bake. Ona ga je čuvala dok je bio klinac. Posebno su ga fascinirali njeni korseti.

2.

Modom je počeo da se bavi još kao tinejdžer. Sa 13 godina je napravio prve haljine za svoju mamu i baku. Najinteresantniji komad koji je dizajnirao u tom periodu bio je brushalter za plišanog medu.

3.

Bio je zaposlen kao asistent kod Pjer Kardena. Sa nepunih 18 godina poslavši svoje crteže na konkurs, dobija posao snova, zbog tog angažmana ne uspeva  da završi srednju školu.

4.

Čuveni Madonin kornet grudnjak dizajnirao je upravo on, što je bila još jedna u nizu njegovih revolucija u dizajnu.

5.

Bio je kostimograf za mnoga poznata filmska ostvarenja kao što su “Peti element”, “Kika”, “Lopov”, “Grad izgubljene dece” i još mnoga manje poznata. Almodovar ga obožava i vrlo često ga angažuje za svoja filmska ostvarenja.

Ne postoji pečat u istoriji bilo kog vida umetnosti – ukoliko niste dovoljno kreativni, “lucidni” i posebni. Tome nas upravo uči, i uverava  Žan-Pol Gotije. Umetnik koji je pomerio granice u modnoj industriji. Pored brojnih top modela koje je afirmisao, njegove velike muze, izvori inspiracije i umetnici kojima je dao punu podršku, su tragično preminula muzička zvezda Ejmi Vajnhaus i nekada androgeni model – a sada i zvanično žena – Andreja Pejić.