10 stvari koje svaka žena treba da zna o muškom mozgu

0
76
10 stvari koje svaka žena treba da zna o muškom mozgu

Najpopularnije predstave o muškom mozgu su zasnovane na studijama o muškarcima starosti od 18 do 22 godine, što su uglavnom studenti koji puno eksperimentišu sa pivom. Ali, muški mozak strahovito varira tokom života i u potpunosti predstavlja suprotnu sliku od uvraženog mišljenja da je muškarcima samo seks na umu.

1. Muškarci žele stabilnost

Obično se kaže da su žene te koje žele da se skrase, a da muškarci žele da divljaju i da se provode. Međutim, muškom mozgu su, nakon tridesete godine, primarno važni rad i briga o porodici. Naravno, neki muškarci se teže vežu od drugih, ali ne zaboravite da ima i takvih dama.

2. Ko je ovde šef?

muškom mozgu
muskom mozgu je potreban poredak

Nestabilna hijerarhija može izazvati anksioznost kod velikog broja muškaraca. Jasno definisan lanac komande, kao onaj koji se praktikuje u vojsci ili na većem broju radnih mesta, snižava nivo testosterona i obuzdava agresiju kod muškaraca.

3. Očinstvo menja hormone

Muškom mozgu se upale lampice  za saradnju u mesecima pre nego što postane otac. U ovom periodu kod muškarca dolazi do hormonalnih promena – povećava se nivo prolaktina, a snižava nivo testosterona što potstiče roditeljsko (zaštitničko) ponašanje.

4. Stariji muški mozak je – cool

Muškarci se takmiče oko žena i statusa dok su mlađi, a u poznim godinama do izražaja dolaze saradnja i druženje. Nekoliko studija je čak pokazalo da stariji muškarci nisu zainteresovani za nadmetanja bilo koje vrste. Umesto toga, pažnju im više privlače veze i poboljšanje zajednice u kojoj žive.

5. Otac i igra – super kombinacija

muškom mozgu
igra oceva i dece

Specifičan način igre očeva i dece (spontanost, zadirkivanja i sve ono što mame ne rade) može pomoći deci da bolje uče, budu samouverena i bolje socijalizovana. Takođe, očevi koji imaju aktivnu ulogu roditelja imaju niži nivo testosterona, zbog čega su stabilniji i zadovoljniji članovi društva.

6. Odbrana teritorije

Jedan od muških poslova, govoreći rečnikom evolucije, je i odbrana teritorije. Iako i žene imaju posesivnu stranu, muškarci, zbog testosterona, mogu postati nasilni kada im neko ugrožava ljubavni život ili teritoriju.

7. Joj! Gledanje u druge žene je neminovno!

Testosteron, kog ima šest puta više kod muškaraca nego kod žena, opstruiše deo mozga koji je zadužen za kontrolu impulsa. Ovo objašnjava zašto se muškarci okreću za drugim ženama. To se događa automatski, a dokaz tome je da oni vrlo često zaborave na ženu, kada im je ona izvan vidokruga.

8. Fokusirani na rešenja

Iako većina studija pokazuje da su žene osetljivije od muškaraca, to baš i nije u potpunosti tačno. Muški mozak neurološki jednako reaguje kao i ženski, kada se neko nalazi u stresnoj situaciji ili u problemu. Međutim, muškarci će više povesti računa o tome kako da reše problem nego što će biti rame za plakanje.

9. Osetljivi su na usamljenost – život s ženom im je terapeutski

muškom mozgu
brak je lekovit

Usamljenost više utiče na muškarce nego na žene, jer su manje spremni na društvene kontakte i stvaranje novih prijateljstava. Zbog toga im je život sa ženom, zapravo, vrlo koristan i, na određeni način, terapeutski. Neke studije su čak uspele da dokažu da muškarac koji oženi ženu inteligentniju od sebe živi duže. O tome smo pisali ovde.

10. Muškarci su emotivniji!

Muškarci imaju daleko jače emotivne reakcije, ali samo pre nego što postanu svesni svojih osećanja. Naime, muškarci tokom života uče da kriju svoje emocije, jer većina kultura smatra da emocije pokazuju samo mekušci. Ipak, sve zabeležene reakcije kod muškaraca i kod žena, kada je emotivnost u pitanju, su na strani muškaraca.

Izvor: minimagazin.info