10 epskih knjiga koje niko nije hteo da objavi

0
61
10 epskih knjiga koje niko nije hteo da objavi
knjiga
lolita

Mnogo je primera u istoriji gde neka vrhunska dela nisu bila ispravno shvaćena na početku, bilo da se radi o slikama, muzičkim delima ili naučnim teorijama. Vreme je najbolji učitelj te su, na sreću čovečanstva, ovakve greške ipak ispravljene. Mi vam predstavljamo spisak od 10 knjiga koje su bile odbijene čak i od nekoliko desetina izdavača, a napravile su pometnju na tržištu onog momenta kad su se pojavile. Ukoliko ste ikada posumnjali u sebe i svoje talente, setite se ovih 10 knjiga i njihovih autora. I setite se kako oni nikad nisu odustali od svojih ideja.

Prohujalo s vihorom – Margaret Mičel

Margaret je trebalo 10 godina da napiše ovu epsku ljubavnu priču. Njen rukopis od preko hiljadu stranica je bio odbijen od čak 38 izdavača. U junu 1936. godine je konačno jedan pristao da štampa ovaj roman. Za samo šest meseci od izlaska, knjiga je prodata u čak milion primeraka. Margaret Mičel je za svoje delo dobila Pulicerovu nagradu.

Lolita – Vladimir Nabokov

Vladimir Nabokov je imao mnogo problema da u Americi pronađe nekoga ko bi objavio njegov kontraverzni roman. Posle dve godine odbijanja, priča o ljubavnoj vezi između tinejdžerke i starijeg muškarca je objavljena u Francuskoj. Istog momenta je postala bestseler. Danas se ova knjiga smatra jednim od najvećih književnih ostvarenja 20.-og veka. TIME magazin ju je uvrstio u listu 100 najboljih romana.

Pomoć – Ketrin Stoket

Debitansko ostvarenje ove američke književnice je odbijeno od čak 60 književnih agenata. Razlog je bio da je oštra kritika o rasnoj nejednakosti osuđena na propast. Jedna mala izdavačka kuća je odlučila da štampa ovaj roman koji je za svega tri nedelje postao bestseler. Od 2011. godine, knjiga je prodata u 50 miliona primeraka i provela je više od 100 nedelja (dve godine) na listi najprodavanijih knjiga New York Times-a.

Gospodar letenja – Vilijam Golding

Budući dobitnik Nobelove nagrade za književnost je bio odbijen 21 put pre nego što je njegov roman objavljen. Knjiga nije odmah dobila priznanje – od 1954. godine je prodata u svega 3.000 primeraka. Tek dve godine kasnije Gospodar letenja postaje apsolutni bestseler. 2005.-e godine roman je uvršten u listu 100 najboljih knjiga napisanih na engleskom jeziku.

Dnevnik Ane Frank – Ana Frank

Knjiga koja je uvrštena u UNESKO-v registar svetske kulturne baštine je bila odbijena od strane 15 izdavačkih kuća. Izdavačima se učinilo da posleratna Evropa nije spremna za ovu priču. Konačno, 1947. godine otac Ane Frank je sam finansirao štampanje knjige. Pored toga što je odmah postala najprodavanija knjiga, Dnevnik Ane Frank je vrhunski istorijski dokument koji nam je pomogao da sagledamo sve strahote Drugog svetskog rata.

Keri – Stiven King

“Nismo zainteresovani za naučnofantastičnu utopiju. Takve knjige se ne prodaju najbolje.” Ovo je bio sadržaj pisma koje je primio Stiven King, nakon što je poslao svoj rukopis jednom izdavaču. Nekoliko meseci kasnije, Stiven je pronašao izdavačku kuću koja je objavila njegov roman. U prvoj godini objavljivanja, knjiga je prodata u više od milion primeraka. Danas se priča o devojci sa neverovatnim telekinetičkim moćima smatra začetnikom novog žanra u naučnofantastičnoj književnosti. Pored toga, osnova priče je poslužila za nekoliko scenarija, čije su ekranizacije punile bioskopske sale.

Galeb Džonatan Livingston – Ričard Bah

Ričard Bah, bivši pilot Ratnog američkog vazduhoplovstva, je bio odbijen 18 puta pre nego što je konačno pronašao nekoga ko će da štampa njegovo delo. ” Ko će da čita priču o galebu koji želi drugačije da leti, to je apsurdno.” rekao mu je jedan od izdavača. Međutim, odmah po objavljivanju knjiga je naišla na pozitivan odgovor kod čitalačke publike. Ova knjiga je i danas jedna od 100 najprodavanih.

Beležnica – Nikolas Sparks

Teško je i poverovati da je ova dirljiva ljubavna priča odbijena neverovatnih 24 puta pre nego što ju je konačno objavila Tereza Park. Čim je pročitala roman, ponudila je autoru ugovor od milion dolara. Malo je reći da je i sam autor bio šokiran. Čim je Beležnica objavljena u oktobru 1996. godine, našla se na prvom mestu liste New York Times-a kao knjiga sa najviše prodatih primeraka u prvoj nedelji prodaje.

Letopisi Narnije – K. S. Luis

Ovaj poznati roman fantazije je odbijen čak 37 puta pre nego što je autor upoznao književnog agenta Džefrija Blesa koji mu je pomogao da objavi svoje delo. Do danas je priča o četvoro dece koji se nađu u magičnoj zemlji prodata u preko 100 miliona primeraka i prevedena na 47 jezika.

Hari Poter i kamen mudrosti – J. K. Rouling

Popularnost knjiga o malom čarobnjaku je pratila i priča da je J. K. Rouling bila odbijena 12 puta pre nego što je pronašla izdavača koji će da štampa njenu knjigu. Prvi tiraž je štampan u svega 1000 primeraka. Danas, brend Hari Poter vredi 15 milijardi dolara i druga je knjiga po broju odštampanih primeraka ikada. Na prvom mestu je Biblija.