Antibejbi pilule kao jedan od okidača za depresiju

0
80
Antibejbi pilule kao jedan od okidača za depresiju
antibejbi pilule
antibejbi pilule

Antibejbi pilule se veoma često uzimaju zdravo za gotovo. Kontrola hormona u organizmu ne shvata se dovoljno ozbiljno. Mnoga istraživanja pokazala su da kontraceptivna sredstva mogu značajno da utiču na raspoloženje.

Svoje srednjoškolsko iskustvo je objavila i podelia Amy Richardson, studentkinja prava na Bostonskom Univerzitetu. Važno je napomenuti da se u Severnoj Americi tinejdžerkama uzrasta od 16 godina uredno prepisuju antibejbi pilule kao sredstvo zaštite. To je ginekološka praksa u 99% slučajeva.

” Moj ciklus je uvek bio nepodnošljiv. Ležala bih u krevetu i po nekoliko dana. Bile su mi neophodne jake tablete protiv bolova i obavezno termos sa vrelom vodom na stomaku. Ponekad bi me hvatala čak i nesvestica.

Mama me je odvela kod ginekologa. Bio je mišljenja da je sve u najbljem redu, da su grčevi normalni, da je to put na kojem postajem žena. Predložio je pilulu, koja je, kako je naglašavao dr, trebala da reši problem akni i grčeva. Opšte je poznato da su antibejbi pilule odlične za kožu.

Bila sam oduševljena i krenula sam sa terapijom. Većina devojčica iz mog razreda već je bila na piluli. Bilo mi je drago što sam kao i one , sada odrasla osoba. Tako sam tada mislila. Ono što me najviše činilo odraslom nakon nekoliko nedelja terapije, sada vidim, bila je depresija.

Prva dva meseca bila su ok, podnošljiva, čak i pozitivna, možda zato što je bilo leto. Kako je jesen došla, moje raspoloženje krenulo je da pada. Ustajanje ujutru bivalo mi je sve teže. Pre pilule bila sam osoba koja je skakala u 6 ujutru iz kreveta, nije mi trebao nikakav alarm.

Kada bih se vratila iz škole, želela sam samo da spavam. I tako sam tonula dublje u depresiju. Počeo je da mi slabi apetit i to sam smatrala pozitivnim. Moj krhki um slagao se savršeno uz moje tanano telo. Komunikacija sa ljudima bila mi je naporna.

Istraživanja pokazuju korelaciju depresija – antibejbi pilule

Moje promene nisu prošle neprimećeno. Drugarice u školi su me smatrale za dosadnu i nedruželjubivu i ubrzo sam bila “izbačena” iz kruga poverenja. To me je strašno pogodilo.

Moja mama je primetila da nešto nije u redu sa mnom. Prvo je pokušavala milion puta da razgovora sa mnom a onda je odlučila da zatraži stručnu pomoć. Čak smo zakazale i posetu psihologu.

Nekoliko dana pre sastanka sa psihologom, mama je uzela da pročita  kontraindikacije pilula. I tada je sve postalo jasno. Jedan od neželjenih efekata je upravo depresija. Neverovatno je koliko su nam tela različita. Moje drugarice na istim tim pilulama, bile su savršeno srćne.
Prestala sam da uzimam pilule, i već nakon par dana osetila ogromnu razliku. Energija je počela da i se vraća, a raspoloženje mi se drastično poboljšalo.

Sledeća poseta ginekologu prošla je krajnje neočekivano. Nakon cele priče koju sam ispričala doktorica mi je samo prepisala drugu vrstu pilula. Ja sam bila poražena. Njen gest je govorio o mojoj “preteranoj” reakciji, i gotovo lažnom svedočenju.

Ipak nisam bila suviše tvrdoglava, probala sam prepisane pilule. Mislila sam možda postoje one koje su idealne baš za moje telo. Međutim, desio se isti scenario. Prestala sam da ih uzimam i drugog puta.

Kada sam nekoliko godina kasnije ušla u ozbiljnu vezu, plašila sam se trudnoće i počela sam da razmišljam o pilulama.

Promenila sam ginekologa i ovoga puta dobila pravi odgovor. Doktorica me je saslušala i rekla da su moji razlozi sasvim realni. Predložila mi je da probam hormonski Nuva Prsten. Nakon mesec dana korišćenja, bila sam oduševljena. To je bilo upravo ono što mi je trebalo. “

Postoje svedočenja o svim vrstama kontracepcije u pozitivnoj i negativnoj konotaciji. Poenta je izabrati idealnu za sebe, i svoj hormonski status.