Search for content, post, videos

Vreme je za razotkrivanje mitova kada su kosa i nega u pitanju

kosa

Svi smo još u detinjstvu čuli da ako prečesto peremo kosu ona će se brze prljati ili da sveže ošišana kosa brže raste. Sa napretkom tehnologije, došlo se do zaključaka koji predstavljaju nepromenljive istine, kada je nega kose u pitanju. Zahvaljujući ovim istinama, krajnje je vreme da razotkrijemo mitove koji su bili aktuelni, a vezani su za kosu i njenu negu.

Mit br. 1 – Što češće šišate kosu, ona brže raste

kosa

sisanje kose ne ubrzava rast

Pošto kosa raste iz korena, a ne sa krajeva jasno je da šišanje kose nikako ne utiče na brzinu njenog rasta. Takođe, brijanje glave ne utiče na gustinu kose, jer je broj folikula dlake uslovljen genetskim nasleđem.

Mit br. 2 – Prirodno sušenje je bolje nego sušenje fenom

kosa

fen je bolji izbor za dugu kosu

Ukoliko imate kratku kosu nije potrebno koristiti fen. Međutim, on je poželjan kada je duga kosa u pitanju, zato što molekuli vode (koji se duže zadržavaju u dugoj kosi) prodiru u dlaku i spiraju keratin, pa takva kosa postaje suva i krta.

Mit br. 3 – Kosa može da se navikne na šampon

kosa ne moze da navikne na sampon

kosa ne moze da navikne na sampon

Pošto se veći deo kose, isto kao i noktiju, sastoji od mrtvog tkiva potpuno je nemoguće da se oni naviknu na neki proizvod. Drugim rečima, ako istim šamponom perete kosu godinu dana, ona neće zbog toga sporije rasti ili se brže prljati. Neki drugi faktori utiču na to, ali naviknutost na šampon nije jedan od njih.

Mit br. 4 – Suva koža glave je glavni uzročnik peruti

kosa

perut

Perut se, suprotno ovom mitu, javlja kod masne kože glave. Ulje, kao i ostali preparati za kosu, samo pogoršavaju situaciju. Jedino šampon protiv peruti može da reši problem.

Mit br. 5 – Krajevi kose se mogu osvežiti

kosa

osvezeni krajevi

Mogu se donekle popraviti, ali je i to trenutno rešenje. Jedini pravi lek za mrtve krajeve kose jesu makaze. Nikakve maske, ulja, niti pakovanja ne mogu sprečiti odlazak pod nož. Mogu da odlože posetu frizeru, ali definitivno nisu u stanju da ožive suve i ispucale krajeve kose.

Mit br. 6 – Često češljanje isceljuje kosu

kosa

cesljanje kose

Prečesto češljanje pojačava izlučivanje masti iz kože glave, te se ovakva kosa brže prlja. Generalno, češljanje utiče na cirkulaciju skalpa i pomaže prilikom odstranjivanja opalih dlaka.

Mit br. 7 – Odgovarajuća nega će učiniti vašu kosu gušćom

kosa

genetika kriva za sve

Debljina dlake, isto kao i broj folikula, su genetski određeni, tako da nijedan proizvod ne može ovo da promeni.

Mit br. 8 – Što češće perete kosu, ona se više prlja

kosa

cesto pranje kose

Još jedno nasleđe koje ne možemo da promenimo. Količina masnih ćelija koje obavijaju folikule dlake je nasledna osobina. Pravilnom negom, pomoću adekvatnih preparata možemo minimalno da suzimo pore. Takođe, kontrolisanom ishranom možemo da umanjimo količinu ulja koje se izluči. Ali, učestalost pranja kose ne dovodi do njenog bržeg prljanja.

Mit br. 9 – Ukoliko iščupate jednu sedu, izrašće vam dve nove

kosa

cupanje sedih

Opet genetika. Sede vlasi rastu zbog raznih faktora – što spoljnih, što unutrašnjih. Ali se definitivno ne umnožavaju ukoliko ih čupate iz korena.

Mit br. 10 – Hladna voda zatvara kutikule, što kosu čini glatkom

kosa

nije vazno da li je voda topla ili hladna

Obzirom da je kosa mrtvo tkivo, ni topla ni hladna voda ne utiču na stanje vlasi.