Search for content, post, videos

Kako je torta bez fondana ukrasila rođendan jednog dečaka

torta bez fondana

U moje vreme, fondan nije ni postojao. Dobro, možda jeste – tehnički. Svi sastojci od kojih se pravi su bili dostupni i onda. Ali za fondan niko nikad nije čuo. O njemu se nije pričalo, nije se koristio. Jednostavno – nije postojao. Torta bez fondana je bila najnormalniji završetak ne samo rođendanskog, nego i svih ostalih slavlja.

Bila sam savremenik umućenih, glaziranih belanaca povrh torte i šlag je, tek na pragu puberteta, ušao u moj život.

 

Sa njim su već torte postale mnogo šarenije, pojavile su se i kojekakve mrvice, ukrašavalo se viljuškom. Velike ruže od šećera i plastične figure bračnog para su ostale doživotno rezervisane za svadbena veselja, dok su se rođendanske torte pravile u isključivo dva geometrijska oblika.

mladenačka torta bez fondana

 

Izgled tih torti možda i može da bude predmet diskusije, ali ukus – nikako.

 

Onda sam odrasla, na torte više nisam obraćala pažnju. Međutim, pre 7 godina sam postala mama. I opet se srela, ovoga puta bliže, sa tortama. Fondanska struja je tih godina harala (doslovno)  zemljom Srbijom. Nije mogao da se zamisli dečiji rođendan bez torte pokrivene fondanom koju krasi još bezbroj figurica od fondana. Retke poslastičarnice su umele da naprave tortu koja je ukusna i istovremeno dobro izgleda. Kada kažem da dobro izgleda, ne očekujem leteće-viseće-rotirajuće instalacije na torti, da se razumemo.

 

Generalno, nije mi se dopala ta zapadna moda na rođendanima. Pored fondana, donela nam je i pinjate, crtanje po licu i 100 drugih stvari koje koštaju bezobrazno mnogo. Sama proslava se svela na izgled svega – prostora, torte, slavljenika, gostiju, hrane….

 

Sa druge strane, ja očekujem nešto što će me oduševiti svojom jednostavnošću i originalnošću. Očekujem da torta bez fondana, uz današnja dostignuća što se tiče alata i matrijala za izradu, bude lepa na oko i još lepša na ukus.

 

Viđala sam na internetu slike raznih jestivih umetničkih dela. Od Ice age-a do Ratova zvezda.

torta bez fondana

I zaista, prave ljudi torte koje izgledaju fantastično.

Ali im je ukus problematičan. Predebela kora, vrlo malo nadeva. I previše fondana.

 

Reklo bi se da sam teška žena…

torta bez fondana

Želela sam da rođendanska torta bez fondana, sa koje će moje dete duvati svećice, ispuni oba kriterijuma. Da bude lepa&jestiva. Nisam ni pomišljala koliko to može biti teško izvodljivo. Za prva 4 rođendana sam lutala od jedne do druge poslastičarnice, radionice, mini fabrike i ko-zna-čega-još, ali je uvek manjkalo nečega.

 

Shvatila sam na kraju da ni malo veća deca (4,5 godina) neće da jedu fondan, ali im je izgled torte i dalje izuzetno važan.

 

A onda je, doduše, ne baš preko noći, fondan lagano istisnut iz trenda dekorisanja torti.

 

Pojavile su se zaista maestralne kreacije koje su umetnici u dekorisanju plasirali, uglavnom putem društvenih mreža.

torta bez fondana

Odjednom su nas preplavile slike prelepo ukrašenih torti, gde se koristi sveže voće, sveže cveće, sitni kolači (makaronsi, mafini, kapkejksi, ekleri).

 

Izronili su stari majstori zanata koji su svoje veštine pekli decenijama i pokrenuli trend tzv. row style. A šta on zapravo podrazumeva?

torta bez fondana

svaka torta bez fondana je pravo remek delo

The less is more

Iliti, manje je više. Što manje sastojaka vam je potrebno da napravite neku poslasticu, ona je ukusnija. Setite se samo klasik dezerta – palačinke (3 sastojka), mafini (4), Saher torta (4), Mocart kugle (4), koh od griza (3).

 

Isto je i sa dekorisanjem torti, bez obzira na priliku kojoj je namenjena. Što manje sastojaka koji “guše” tortu i njenu pravu vrednost – ukus.

torta bez fondana

 

 

 

U potrazi za “onom” tortom, naišla sam na radionicu za izradu torti i kolača Finolino. 2o godina iskustva me je ohrabrilo, ali to je ništa naspram onoga što smo dobili.

A dobili smo čokoladno uživanje za sva čula.

 

Ukus torte je bio fantastičan. Prepuna lešnika i oraha, čokoladnog krema i plastičnih bagera. Ne možete ni zamisliti oduševljenje “konzumenata” kad su shvatili da su igračke prave, a ne jestive.

 

torta bez fondana

Radionica za izradu torti i kolača Finolino ne radi samo dečije i torte za venčanja. Oni magiju čine jestivom. Njihov slatki sto oduševljava što ukusom što izgledom, i goste i domaćine, podjednako. Na čelu te družine nalazi se jedna Mirjana i ispod njenog čarobnog štapića već 20 godina izlaze ukusne i prelepe poslastice koje zaslađuju mnoga veselja.