Search for content, post, videos

Tajna sapioseksualnosti – Zašto je inteligencija toliko privlačna?

tajna sapioseksualnosti

Da li ste ikada čuli za reč sapioseksualnost? Ova takoreći kovanica stala je u ravan sa izrazima kao što su hipster, selfi i brending i zagospodarila, kako društvenim mrežama tako i štampanim medijima. A u čemu je tajna sapioseksualnosti?

Prema nekim istraživanjima, na sajtovima za upoznavanje postalo je odjednom veoma popularno okarakterisati sebe kao sapioseksualca. Očekuje se zadovoljstvo i prijatno iznenađenje osobe preko puta ekrana kada u opisu vašeg profila ugleda baš ovu reč.

O tome kako je sapioseksualnost naprasno postala sveprisutna nemački list Bild piše:

“Sapioseksualnost je nova reč i označava privlačnost inteligencije. Reč je o trenutku u kom osoba shvata da je inteligencija sagovornika ne samo animira nego i seksualno privlači.” Dakle, to je tajna sapioseksualnosti – inteligencija.

Međutim, pitanje koje se, sa donekle naučnog stanovišta, obrađuje u ovom tekstu jeste: da li je reč sapioseksualnost otkrovenje za sve one koji do sada nisu mogli jednom rečju da obuhvate ovo kompleksno osećanje ili je to, pak, izlizana oznaka za svakog pripadnika ljudske vrste?

sapioseksualnost

Šta sve spada u inteligenciju?

Da bismo dublje zašli u tematiku, potrebno je prvo da razgraničimo šta označava pojam inteligencije. To je reč latinskog porekla i u doslovnom prevodu glasi – sposobnost čitanja nekome preko ramena iliti sposobnost uviđanja. Otuda se engleska obaveštajna služba Intelligence Service prevodi kao služba uviđanja tj. ona koja ima uvid u, inače, nepristupačne podatke.

 

Čovekova inteligencija se temelji ne samo na opterećenosti podacima i saznanjima. Ona obuhvata emotivnu, socijalnu, kognitivnu i ostale podtipove inteligencije, te je veoma složena pojava.

Inteligentnog čoveka odlikuju oštroumnost, duhovitost, dovitljivost, šarm i, na kraju, sposobnost zavođenja.

 

Ako se već ovde zamislimo, lako ćemo shvatiti da ove osobine nisu “rezervisane” samo za takozvane sapioseksualce, već za gotovo svakog čoveka. One su , ustrvari, ključne u odabiru partnera, bili mi toga svesni ili ne.

Kako je došlo do toga da inteligencija postane presudan faktor?

sapioseksualnost

Tajna sapioseksualnosti & naučno objašnjenje

U poslednjih 2,5 milijarde godina ljudski mozak se trostruko uvećao. Nijedna druga vrsta nije razvila tako neverovatno povećanje moždane mase kao što je čovek. Ali zašto? Čovek bi mogao gotovo jednako produktivno i bez smetnji da funkcioniše i sa dosta manjim mozgom. Ipak, ova osobina, iz nekog razloga, je poprilično evoluirala.

Seksualna selekcija, originalno Darvinova teorija, nudi objašnjenje za ovu pojavu. Naime, ova teorija predstavlja nastanak osobina za koje nedvosmisleno možemo da zaključimo da odmažu svojim nosiocima u preživljavanju, ali im pomažu u reprodukciji. Takođe, te osobine su toliko učestale da postaju tipične za jednu vrstu.

Ovakvom vrstom selekcije objašnjava se paunov abnormalno veliki i raskošni rep zbog kog mu je onemogućeno letenje ako se nađe u opasnosti. Takođe, glasnom pesmom ptice odaju svoje skrovište i izlažu se opasnosti.  I ljudski mozak se, antropološki, smatra “ugrožavajućom” osobinom naše vrste – što je kompleksniji i veći, postoji više šansi za oštećenje nervnog sistema. A sve ove osobine su se razvile da bi služile u borbi za seksualnog partnera između jedinki istog pola ili za zavođenje jedinki suprotnog.

 

Otkriveno je da se geni koji utiču na inteligenciju i geni koji utiču na plodnost nalaze na istom, X hromozomu. Kako obe karakteristike zahtevaju kompleksnu genetsku mrežu, smatra se da su evoluirale zajedno.

tajna sapioseksualnosti

Biolog Džefri Miler smatra da je inteligencija indikator opšteg zdravlja osobe, te se može izvući zaključak da su naši preci, birajući partnera na osnovu njegove inteligencije, zapravo birali partnera sa kojim mogu da ostvare plodno potomstvo.

Inteligencija se genetski prenosi na potomke u vidu širokog spektra najrazličitijih osobina, poput elokvencije, bistrine uma i smisla za humor.

Dakle, izražen intelekt kod partnera povećavao je šanse za opstanak potomaka.

Um caruje, snaga klade valja

Postoje još neka objašnjenja za  razvijanje inteligencije kod čoveka. Jedno od njih je da je inteligencija evoluirala kako bismo bolje razumeli društvo u kom živimo (teorija društvene inteligencije). Drugo je da bismo mogli da manipulišemo drugim ljudima (teorija makijavelističke inteligencije). Ipak, teorija seksualne selekcije ostala je do danas najšire prihvaćena.

Čak i da se ogradimo od ove teorije i razmislimo o opštem stanju stvari, jasno je da klišeirane izreke poput Najvažnija je unutrašnja lepota ili Um caruje, snaga klade valja zaista nisu ni najmanje besmislene. Koliko god im se smisao izgubio u nedoglednom ponavljanju.

Izvor: Kultiviši se