Search for content, post, videos

Da li je Supermen jedini pravi superheroj?

supermen
supermen

supermen

Da li je Supermen jedini pravi superheroj i ko su onda ostali likovi? Svoj životni put započeli kao strip junaci, a završili kao zaštitna lica mnogih kampanja. I pri tom postali svojevrsni junaci modernog doba. Dobili svoje video igrice, filmska ostvarenja, crtane filmove. Njihov lik se nalazi na garderobi, nameštaju, a poneki zaluđenik im je posvetio i deo svoje kože.

U eri lažnih superheroja sumnjivih kvaliteta i još sumnjivijih namera, nije loše podsetiti se ko su inicijalni tvorci ovakvih likova i razlog zbog kog su pušteni u etar.

Supermen je fiktivni lik stvoren od strane američkog pisca Džerija Sigela i kanadskog umetnika Džoa Sustara. Pravo ime mu je Kal-L (Kal-El) i rođen je na dalekoj planeti Kripton, u naprednoj civilizaciji koja je ovladala znanjima mnogih galaksija. Korišćenjem naprednih tehnologija stvorili su društvo utemeljeno na manipulaciji kristalima. Malog Kal-Ela roditelji šalju svemirskim brodom na planetu Zemlju, trenutak pre eksplozije Kriptona. Dečak je usvojen i odgojen od strane američke farmerske porodice Kent, koja mu je dala ime Klark.

Kal-El je rođen sa mnogim nadljudskim sposobnostima kao što su letenje, neverovatna snaga, izdržljivost i višestruko pojačana čula. Tokom odrastanja, Klark počinje da shvata da se razlikuje od svoje okoline. Shvativši da ima neverovatne moći on počinje da ih koristi u službi dobrobiti čovečanstva. Kao čovek, Klark radi novinarski posao u Dejli staru i zabavlja se sa svojom koleginicom Luis Lejn.

U mnogim intervjuima, Supermenovi tvorci su naveli da je on inspiriran likovima kao što su Samson i Herkul, koji ispravljaju nepravdu, boreći se za socijalnu pravdu i protiv tiranije.

Postavlja se pitanje, da li je herojstvo ustvari mitska tvorevina, miljama udaljena od čovekove prave prirode?

Jer, nije samo Supermen heroj. Postoji tu čitava plejada likova, nastala početkom 20. veka. Ono što Supermena razlikuje od svih ostalih superjunaka jeste da su svi ostali obični ljudi, koji oblače kostime i postaju superheroji. Tako Piter Parker postaje Spajdermen, Brus Vejn Betmen, a Panišer je, zapravo, Frenk Kesl.

Supermen je jedini superjunak koji stalno nosi svoj kostim, a oblači odeću ljudi, ne bi li se lakše integrisao u društvo.

U originalnima pričama, Supermenova ličnost je gruba i agresivna. On odlučno zaustavlja nasilnike, profitere, rulju i gangstere, s agresivnijim krajem i labavijim moralnim kodeksom. Kasniji pisci su ga smekšali i stavili mu osećaj idealizma i moralnog kodeksa ponašanja. Iako nije hladnokrvan, Supermenova osobina u stripovima ’30tih je nezainteresovanost oko povreda koje njegova snaga može uzrokovati, udarajući zločince na takav način da su se smrtne posledice događale.

I kad je počela masovna odbojnost prema smrti iako se nalazimo u eri u kojoj se vodi najviše ratova?

Kao uticajan arhetip superjunačkoga žanra Supermen poseduje izuzetne moći. Tradicionalno se opisuje kao “brži od metka, jači od lokomotive, može da preskoči visoku zgradu u jednom skoku.”

Izvor njegovih moći se menjao suptilno, kroz istoriju i svetsko poimanje superjunaštva. Originalno je napomenuto da Supermenove moći dolaze od njegovog kriptonskog nasleđa.

Kako su se Supermenove moći povećavale tako je on postajao sve obazriviji, nežniji i pravedniji.

Da li je paradigma uopšte i pomisliti da danas povećanje moći nužno implicira povećanje dobrih i društveno poželjnih osobina? Čak smo svedoci suprotnog – bahatost, gordost i arogancija su uglavnom pripisavani ljudima koji imaju super (novčane) moći.

Ipak, pravog superheroja ne treba da čine ni odelo ni moći već dela. Prema autorima, svi njihovi junaci su nosili kostime da bi se razlikovali od običnih ljudi. Da li je konačno došao kraj tom trendu? Da vam nije potreban nikakav outfeet da biste bili superjunak.