Search for content, post, videos

Sedam smrtnih grehova u junacima crtanog filma Sunđer Bob

sunđer bob

Američka animirana serija Sunđer Bob Kockalone je svoju premijeru imala davne 1999. godine, iako su skice nastale 12 godina ranije. Autor i idejni tvorac priče je pomorski biolog Stiven Hilenburg, čija ideja je, zapravo, mnogo dublja od samog doživljaja likova iz priče.

Ko god je barem jednom pogledao ovaj crtać, shvatio je da priča, kao ni likovi u noj nisu ni najmanje naivni. Kao i da nisu namenjeni ranom dečijem uzrastu. Ipak, sva deca vole Sunđer Boba. Šta je to što toliko magično privlači?

Autor je crtanim filmom Sunđer Bob poslao mnogo ozbiljniju i dublju poruku od one koja se vidi na površini. Svi junaci su kreirani tako da predstvljaju sedam smrtnih grehova, kao i kako izgleda društvo u kom oni (gresi) žive.

sunđer bob

sunđer bob

Kladim se da na ovo niste mislili. Nikad. Ja, priznajem, nisam. Do nedavno. Kad sam saznala gde je kvaka sa crtaćem, zapitala sam se na koji način deca percepiraju poruku koju im autor šalje. I odlučila se da sprovedem socijalni eksperiment. Pitala sam svoje dete, kao i njegove šestogodišnje prijatelje šta oni misle o likovima iz crtaća. Nećete verovati šta malci kažu.

Sunđer Bob predstavlja razvrat

Ko bi rekao. Iako razvrat biblijski ima seksualnu konotaciju, kod Sunđer Boba se on manifestuje kroz strastvenu želju za nečim. Glavni junak silno želi da ga okolina prihvati, žudi za naklonošću i pažnjom te je u stanju sve da učini da to i dobije. Mali, žuti naivko kreštavog glasa je iz dečije vizure naivnost na dve noge. Lakoveran i pomalo glup, ali dobar – kažu klinci. Gde se desio kratak spoj u kapiranju pa je razvrat izjednačen sa naivnošću? I zašto je naivan čovek glup? Odgovore na ova pitanja nisam dobila, ali nazirem da deca misle kako je bolje biti Keba Kraba nego Sunđer Bob. Što nas dovodi do sledećeg lika.

Keba Kraba kao oličenje pohlepe

Stara tvrdica Evgenije Kraba je vlasnik restorana u kom radi Sunđer Bob. Kebino škrtičarenje izbija iz svake pore njegovog organizma i on se ne libi da to i pokaže. Deca za Kebu misle da je alav, ali i da je dobar prema Sunđeru, jer mu dozvoljava da radi u restoranu?!? Zanimljivo, nema šta.

Patrik predstavlja lenjost

Najbolji Sunđerov prijatelj je Patrik, debela roze morska zvezda. Patrik je u Koralovu (ali i u prenesenom smislu) oličenje lenjosti, smrtnog greha koji je, prema biblijskim spisima, Bogu bio najmrskiji. Čak i njegova kuća (kamen ispod kog spava) pokazuje njegovu nezainteresovanost da napreduje u životu – sadrži samo televizor i fotelju. Iako sam Patrika, kroz nekoliko gledanja doživela kao priglupog, deca kažu da on nije ni malo naivan. Čak su mi nabrojali situacije u kojima se nije poneo drugarski prema svom najboljem prijatelju te smatraju da je Patrik zabavan, ali i prepreden.

Lignjoslav Pipak kao predstavnik gneva

Lignjoslav je, prema sopstvenim rečima, nashvaćeni umetnik koji, da bi preživeo, radi kod Keba Krabe. Obožava umetnost, svira klarinet i (bezuspešno) slika. Prezire nezrelo ponašanje svojih komšija (Sunđer Boba i Patrika) i mrzi svoj život. Upravo taj negativan stav prema svetu i životu karakteriše Lignjoslava kao gnevno biće. U crtanom je predstavljen kao gubitnik koji svoje nezadovoljstvo manifestuje kroz mržnju i prezir prema ostalim stanovnicima Koralova. Deca za Lignjoslava misle da je dosadan i da se ružno ponaša prema Sunđeru. Kažu da liči na nekog odraslog ko stalno gunđa, nikad mu ništa nije dobro i nikad se ne smeje.

Sendi kao oličenje gordosti

Sendi Obraščić je sasvim netipičan stanovnik Koralova. Ona je veverica, koja zbog anatomske barijere mora da nosi skafander, ne bi li preživela pod vodom. Njena gordost se oslikava kroz potenciranje toga da nije kao ostali stanovnici Koralova, kao i forsiranje i samohvaljenje njenih naučnih uspeha. Sendi sam doživela kao visprenu vevericu bez zadnjih namera. Deca tvrde da Sendi jeste dobra i pametna, ali takođe misle da ponekad iskorišćava Sunđer Boba, jer joj služi kao pokusni kunić za njene oglede.

Gari kao simbol proždrljivosti

Gari je kućni ljubimac glavnog junaka. Iako je morski puž, on mjauče. Obzirom da je njegov vlasnik po ceo dan na poslu, Gari je po ceo dan sam. Glavna preokupacija mu je hrana, koju tamani u ogromnim količinama. Stoga je Gariju pripisana proždrljivost, kao jedan od sedam smrtnih gregova. Deca misle da bi Gari bio super ljubimac. Na moje pitanje šta bi radili kada bi Gari mjaukao do besvesti jer želi da jede samo čips za puževe (što je tema jedne od epizoda) rekli su da bi ga ostavili.

Plankton – glavni negativac, kao oličenje zavisti

Svaka priča ima svog heroja i antiheroja. Glavni negativac u ovoj priči je Plankton, mala morska životinja čiji je glavni životni cilja da ukrade Kebin tajni recept i izbaci Evgenija iz posla. Pohlepa koju Plankton pokazuje nije vezana direktno za Kebin novac. Njegova želja je da bude bolji od Keba Krabe, a ne da ima njegovo bogatstvo. Važno je napomenuti i da su Keba Kraba i Plankton nekada bili najbolji prijatelji, ali nije razjašnjeno zbog čega su prestali da se druže. Deca za Planktona kažu da je zao i nevaljao, kao i da nikad ne bi jeli u Kofi sa pomijama (kako se zove njegov restoran).

Čitav mitski kontekst ove animirane serije me je nagnao da se zapitam. Zavist i pohlepa kao nekadašnji najbolji prijatelji? Pohlepa koja koristi razvrat za sprovođenje svojih ideja? Lenjost kao najbolji prijatelj razvrata? I gordost, koja na oko jedina treba da predstavlja svetlu tačku ove priče. A koji biste vi lik iz crtaća bili?