Search for content, post, videos

Primeni pravilo 90/10 i život će ti postati lepši i srećniji

pravilo 90/10

Izgleda blesavo, ali deluje. Princip 90/10 vam zaista može promeniti život, učiniti vas zadovoljnijim, a samo od vas zavisi da li ćete ga sprovesti u delo.

Posle loših dana dolaze loši dani. Užasne stvari se izgleda konstantno događaju. Tu su i konstantan stres, nedostatak radosti i skršeni odnosi. Brige troše vreme, bes razara prijateljstva, a čini se da u životu ne uživamo onako kako smo to zamišljali… Dosadno vam je i mnogo je surovosti oko vas.

Da li vas sve ovo na neki način opisuje? Ako je tako, ne obeshrabrujte se. Možete biti drugačiji. Primenite pravilo 90/10 na svoj život i brzo ćete primetiti razlike. Potrebno je ipak, da uložite dosta truda. O čemu se radi?

10 odsto života je sastavljeno od onoga što vam se desi.

 90 odsto života određuje vaša reakcija.

Zaista nemamo kontrolu nad tih 10 odsto. Ne možemo da sprečimo kvar automobila. Avion možda kasni, što vam remeti čitav plan. Loš vozač će vas iseći u saobraćaju. Ne, nemamo kontrolu nad tih 10 odsto.

pravilo 90/10

tajno pravilo

Ipak, vi određujete preostalih 90 odsto. Kako? Svojom reakcijom. Ne možete da kontrolišete crveno svetlo na semaforu, ali možete svoju reakciju. Daćemo vam primer.

Jedete doručak s porodicom. Vaša ćerka prevrne šolju s kafom koja se prospe po vašoj majici. Nemate kontrolu nad tim šta se desilo. Ono što će se desiti sledeće, određuje vaša reakcija.

Psujete. Grdite ćerku što je prevrnula šolju. Ona počne da plače. Pošto je izgrdite, okrenete se ka supruzi (suprugu) i kritikujete je (ga) što je stavila/o šolju blizu ivice stola. Sleduje kratak verbalni sukob. Odjurite u sobu i presvučete se.

Kada se vratite u kuhinju vidite da vaša ćerka i dalje plače i da zbog toga nije završila doručak i nije se još spremila za školu. Kasni. Vaša supruga (suprug) mora momentalno da krene na posao. Ulećete u auto i vozite ćerku u školu.

Pošto kasnite, vozite prebrzo, zaustavlja vas policija i naplaćuje vam kaznu. Stižete u školu s 15 minuta zakašnjenja. Ćerka istrčava iz kola i ne kaže vam “ćao”. Kada stignete na posao s 20 minuta zakašnjenja, shvatite da ste zaboravili torbu kod kuće.

Vaš dan je počeo užasno. Kako odmiče, čini se da je sve gori i gori. Radujete se odlasku kući. Kada napokon stignete, odnos sa ćerkom i suprugom je narušen. Zašto? Zbog vaše reakcije tog jutra.

Zašto ste imali loš dan?

a.) Da li ga je uzrokovala kafa?

b.) Da li ga je uzrokovala ćerka?

c.) Da li ga je uzrokovao policajac?

d.) Ili ste možda vi?

Već znate tačan odgovor. Niste imali kontrolu nad tim šta će se desiti sa kafom. Kako ste reagovali u tih pet sekundi je razlog vašeg užasnog dana. Evo šta je moglo i trebalo da se desi.

Kafa vas zapljusne. Vaša ćerka samo što se nije rasplakala. Nežno kažete: “U redu je, samo sledeći put treba više da paziš.” Uzmete krpu i odjurite u sobu. Uzmete čistu majicu i torbu. Vratite se dole i kroz prozor vidite da je ćerka na stanici busa. Ona se na ulici okreće i maše vam.

Vi i vaša supruga (suprug) se poljubite pre nego što odete na posao. Stignete pet minuta ranije i popijete kafu s kolegama.

Primetite razliku. Dva različita scenarija. Oba su počela isto.

Evo još nekoliko saveta kako da primenite pravilo 90/10:

– Ako neko kaže nešto loše o vama, ne budite sunđer. Neka se kritika slije niz vas kao voda na vodopadu. Morate dozvoliti da negativni komentari utiču na vas. Reagujte kako treba i to vam neće uništiti dan. Pogrešna reakcija može da uzrokuje gubitak prijatelja, otkaz, povećan stres…

– Kako reagujete kad vas neko iseče u saobraćaju? Da li pobesnite? Legnete na sirenu? Psujete? Da li vam skoči pritisak? Koga je briga da li ćete stići 10 sekundi kasnije na posao? Zašto da vam neki plavi automobil uništi dan?

– Saopštili su vam da ste otpušteni. Zašto ne spavate i nervirate se? Sve će se srediti. Upotrebite svoju energiju za nerviranje i brigu, kao i vreme, u pronalaženje novog posla.

– Kasni vam avion. To će vam pretumbati ceo raspored. Zašto biste se istresali na stjuardesu? Ona nema kontrolu nad onim što se dešava. Iskoristite vreme da nešto pročitate, upoznate ostale putnike… Zašto se stresirate? To samo pogoršava stvari.