Search for content, post, videos

Poker u braku, tri pa jedan u obavljanju kućnih poslova

poker u braku
poker u braku

podela poslova u kuci

Poker u braku zvuči kao da se radi o nekom kockarskom spoju. U stvari, nema nikakve veze sa tim. Ova igra se u naslovu spominje samo zbog poznatog odnosa u deljenju karata “tri pa jedan”. To je slikovito opisani odnos 103:1, gde prvi broj označava  obaveze žene, a drugi obaveze muškarca u braku. Evo kako to zaista u praksi i izgleda:

Poker nakon svadbe

Ona ostaje i biva trudna devet meseci, prolazi kroz rolerkouster sopstvenog tela, ide na POROĐAJ, doji, pazi noću dete, nosi, presvlači, ljulja, vodi na vakcine, pere veš, sklanja, kuva, čisti.

On napravi dete. I to, jasno, zajedno sa njom.

Kada se izlazi iz kuće

Žena, pre nego što izađe iz kuće, pogotovo ako ON ostaje sa decom, mora da obavi 1001 stvar. Doručak, ručak, sklanjanje igračaka, sudovi, presvući- obući decu, izvesti ih malo na vazduh, promeniti bebi pelenu… Sačekati da on popuši dve, tri cigarete i onda može na miru da krene, ali da požuri da se vrati. Odsustvo mame duže od dva sata pravi teški disbalans u univerzumu porodice.

Muškarac-ode.

Plan dana

Ženama plan dana staje na tri stranice A4 formata, a u spontanosti svakodnevnice s decom uvek se nakarika još po koja nepredviđena aktivnost. Prosipanje, polivanje, flekanje i razbacivanje nije moguće ubaciti u planove. Plus padovi i razne povrede… Dan bi trebao da traje bar 28 sati da bi se u međuvremenu moglo i malo odspavati.

Muž- ustane iz kreveta i ode na posao.

Prehlada

Stara poznata priča o razlici između prehlade kod muškaraca i žene. Moguće je da griža savesti kod mama odagnava viruse. I ti virusi su neka inteligentna bića, znaju gde treba da napadnu. Žena je konstantno na tajnom zadatku i obavlja sve poslove jednako u kom god da je stanju.

Njemu je potrebna reanimacija i hitna pomoć.

Počinak

Jedna je majka. Pa tako pre nego što legne u krevet, obavi još milion i po zadataka i postara se da su svi već u krevetu. Da je svako dete završilo i poslednje komešanje i da duboko diše. Da je sve u kuhinji sređeno. I u dnevnoj sobi. Da može da legne u nadi kako će se ujutru probuditi i popiti jednu kafu na miru, u samoći. “Nada zadnja umire”.. Poslednja… To se neće desiti… Bar ne do dečijih puberteta.

On-legne.