Treptaj leptirovog krila odnosi stres Wingwave tehnika

0
76
Treptaj leptirovog krila odnosi stres Wingwave tehnika

Wingwave tehnika je jedna od najefikasnijih tehnika za razlaganje stresa, trauma, strahova i zablokiranih emocija.

Naziv je nastao kao kovanica od wing – krilo, pri čemu se misli na krilo leptira koji je I simbol ove tehnike. Metafora leptira je preuzeta iz teorije haosa Edwarda N. Lorenca koja kaže da leptir može zamahom krila da promeni klimu na drugom kraju sveta, ako je usmeren na pravo mesto. Wave, iz eng. Brainwave – bljesak duha, zamisao, sjajna ideja. Smisao je da za rešavanje velikih problema nije nužno potreban I veliki napor nego je bitno pronaći  I aktivirati najmanji factor za najbolji efekat promene.

wingwave
wingwave tehnika

U toku spavanja, u REM fazi koju prate brzi pokreti očiju, dolazi do obrade I skladištenja informacija I emocija kojima smo bili izloženi u toku dana.  Ako su događaji preintezivni za noćnu obradu, složeni, zbunjujući, ne uklapaju se u naša dotadašnja islustva, ne možemo ih preboleti, ostaju u našem sećanju kao ‘’trn’’, osećamo da nas blokiraju. Osobe sa posttraumatskim smetnjama godinama nakon intezivnog stresnog događaja pate zbog  slika, osećaja I zvukova koji im se vraćaju u sećanje. Sećanje ne bledi I ne nestaje nego izaziva patnju time što ostaje živo I zarobljeno u kratkoročnom pamćenju, stvarajući osećaj kao da se to ‘’dogodilo juče.’’

Izazivanjem budne REM faze postižemo da se proces obrade ponovo pokrene I da proživljeni stresni događaji budu uskladišteni.

Početkom 90-ih godina prošlog veka američka psihoterapeutkinja Francine Shapiro razvila je metodu za terapiju posttraumatskog stresa svesnim izazivanjem brzih pokreta očiju i nazvala je EMDR: Eye Movement Desensitizacion and Reprocessing. Terapeuti pokretima prstiju izazivaju brze pokrete očiju, koji su ključni u ovoj metodi. EMDR je danas širom sveta poznata kao jedna od najboljih psihoterapeutskih  metoda za lečenje posttraumatskih problema nastalih kao posledica ozbiljnih uzročnika stresa kao što su prirodne katastrofe, rat I nasilje. Ako je osoba pre trauma bila psihički stabilna, doboljne su 2-5 seanse da se oslobodi tereta sećanja u mentalnom I fizičkom smislu.

S obzirom na njenu delotvornost, metoda je dodatno razvijena i iskorišćena u coachingu za razlaganje dnevnog stresa i poboljšanje kvaliteta života.

Cora I Harry Siegmund su budne REM faze kombinovali sa elementima neurolingvističkog programiranja i miostatskim testom. Od 2001.godine ova metoda se koristi za coaching emocija pod nazivom wingwave coaching.

Kako izgleda sesija?

 

Klijent kaže na kojoj bi temi želeo da radi: koji stresni događaj ili strah ga muči, da li želi da se reši određene navike ili zavisnosti, nekog blokirajućeg uverenja ili pak želi da radi na podizanju samopouzdanja, realizaciji ciljeva, podizanju određenih kvaliteta…

Razgovorom dolazimo do suštine problema a zatim miostatskim testom proveravamo kada, u kojoj godini je problem nastao. Da li je vezan za određeni događaj, osobe i koji spektar emocija nosi. Tada brzim pokretima očiju izazivamo budnu REM fazu i počinje obrada stresa i zablokiranih emocija. Javljaju se reakcije i na telesnom nivou, a kako sesija napreduje, događaj postaje sve udaljeniji i na kraju više ne izaziva nikakve emocije. Klijent  se i dalje svega seća, ali strah, tuga, krivica itd. koji su pratili sećanje potpuno nestaju. Istovremeno, oslobađa se velika količina energije koja se koristila da se stres drži pod kontrolom.

Posle tretmana osobe se najčešće osećaju oslobođeno i opušteno. Prijatno umorni, neki nekoliko sati nakon toga zevaju ili imaju potrebu da duboko udahnu. Potrebno  je 4-6 nedelja da informacija o promeni stigne do svake  ćelije u organizmu.

Mnoge osobe kažu da im se nakon primene wingwave nije poboljšalo samo stanje  vezano za temu na kojoj se radilo, već I doživljaji, osećaji I ponašanja I u drugim oblastima života.

     Primena wingwave-a:

  •  prevazilaženje trauma i stresa iz prošlosti
  •  razlaganje svakodnevnog stresa
  •  razlaganje blokirajućih uverenja
  •  prevazilaženje određenih navika i zavisnosti
  •  podizanje samopouzdanja i oslobađanje kreativnosti
  •  postavljanje životnih ciljeva
  •  Kod sportista, za prevazilaženje blokada i neuspeha

Mirjana Janković, psiholog sa dugogodišnjom privatnom praksom