Search for content, post, videos

Najnovija slika otkriva od čega se sastoji Nutela

nutela

Prva Nutela, iz fabrike porodice Ferero, u italijanskom gradu Alba, svetlost dana je ugledala 20.aprila 1964.-e godine. Od tada je ovaj slatki krem namaz doživeo neverovatnu popularnost i porodici doneo odličan uspeh. Iako su proizvođači u obavezi da na deklaraciji proizvoda navedu sve sastojke korišćene za taj proizvod, malo ljudi zna šta znače sve oznake. Takođe, mali broj ljudi je u stanju da vizualizuje odvojene sastojke jednog proizvoda. Stoga je naša redakcija stavila teglu Nutele pod rendgen. Evo šta smo sve videli.

Snimak pokazuje pet glavnih sastojaka u sirovom obliku od kolih se pravi Nutela. Većinu krema čini šećer, zatim palmino ulje, lešnici, kakao i obrano mleko u prahu.

Sastojci od kojih je napravljena Nutela

nutela pod rendgenom

nutela pod rendgenom

Čitava priča je dobila javne dimenzije onog momenta kada se postavilo pitanje da li je Nutela kancerogena. Pod našim rendgenskim snimkom se vidi da više od 50% težine jedne tegle čini šećer. Međutim, šećer (ovog puta) nije glavni optuženi. Prema izveštaju Evropskog organa za bezbednost hrane, palmino ulje je kancerogeno više od bilo kog drugog ulja. Kompanija Ferero je izdala saopštenje za javnost u kom navode da su svi sastojci koje oni koriste za Nutelu (uključujući i palmino ulje) proverenog i bezbednog kvaliteta.

Takođe, kompanija je odbila da potvrdi ili opovrgne tačnost našeg rendgenskog snimka, tvrdeći da je recept za krem- tajna.

Ipak, nutritivna tabela koja se nalazi na poleđini svake tegle kaže da svaka kašika Nutele sadrži 8,5 gr šećera. Ako se zna da u kašiku može da stane između 20 i 25 gr Nutele, dolazimo do toga da teglu od 400 gr Nutele čini 227,2 gr šećera. To je više od polovine ukupne težine.

Iako je ovolika količina šećera problematična, sastojak koji je na sebe skrenuo veću pažnju jeste palmino ulje.

Palmino ulje je najjeftinije ulje na tržištu.

Pri tom je korist koju dobijamo od njega vrlo kontraverzna jer ima veze sa sečom velikih kišnih šuma, kao i sa uništavanjem staništa divljih populacija. Iako se palmino ulje koristi za većinu proizvoda na tržištu, kako prehrambenih tako i kozmetičkih, prevelika potrošnja ima stravično negativan uticaj na prirodu. Plantaže palminog ulja trenutno pokrivaju više od 27 miliona hektara zemlje. Ovo dovodi do velikog krčenja šuma i samim tim je uticaj na eko sistem ogroman. Pored toga, dokazano je da palmino utiče utiče na pojavu dijabetesa, kao i povećanog holesterola u krvi.

Uprkos ovim činjenicama, kompanija Ferero ne odustaje od upotebe palminog ulja, za koje tvrdi da Nuteli daje tipičnu kremastu strukturu. Kompanija insistira na tome da proizvod ne bi bio isti ukoliko bi prestali da koriste palmino ulje. Takođe tvrde da bi ih prelazak na alternativna rešenja godišnje koštao između 8 i 22 miliona dolara.

Nutritivne činjenice o Nuteli

prva nutela se pojavila 1964.-e godine

prva nutela se pojavila 1964.-e godine

Pošto je naša rendgenska slika obišla svet, čelnici kompanije su izjavili da se nutritivni sastav proizvoda nalazi na poleđini tegle. Tu su količine sastojaka za jednu kašiku kao i preporučeni dnevni unos. Ipak, morate priznati da sve izgleda drugačije kada Nutelu posmatrate ogoljenu.

U saopštenju kompanije Ferero još stoji da je njihovo glavno ubeđenje da male porcije pomažu ljudima da uživaju u svojoj omiljenoj hrani, u umerenim količinama. “Etiketa na našim proizvodima omogućava potrošaču da napravi izbor o dnevnom unosu određenih namirnica.” Na pitanje o glasinama da je Nutela kancerogena, iz kompanije su odgovorili: “Zdravlje i bezbednost potrošača su apsolutni prioritet. EFSA (Evropska agencija za bezbednost hrane) je analizirala prisustvo zagađivača u ulju i ostalim sastojcima koje koristimo, navodeći da količina zagađenosti zavisi od sirovine koja se koristi kao i načina prerade. Zato mi, u kompaniji Ferero, pažljivo biramo kvalitetne sirovine primenjujući specifične industrijske procese koji maksimalno smanjuju nivo zagađenosti sastojaka. A taj nivo je u potpunosti u skladu sa parametrima definisanim od strane EFSA.”