Search for content, post, videos

Noćno mokrenje kod dece i kako se sa njim nositi

Samo roditelji koji se suočavaju sa problemom noćnog mokrenja kod dece znaju koliko to može biti iscrpljujuće i frustrirajuće. Taman kada izađu iz faze dojenja ili noćnih flašica i stalnog buđenja i pomisle kako će se konačno naspavati, serija nespavanja i iznurenosti se nastavlja. To kod roditelja često dovodi do očaja jer ne znaju kad će tome uopšte doći kraj i kad će noćno mokrenje prestati.

nocno mokrenje

noćno mokrenje

Stručnjaci savetuju da je potrebno potražiti pomoć ako se noćno mokrenje nastavi nakon pete godine. Međutim, deca koja često mokre do pete godine će uglavnom nastaviti da mokre i nakon tog perioda. I, onda se javlja zabrinutost da sa detetom nešto nije u redu.

Dugo je vladala polemika da li noćno mokrenje može biti uzrokovano nekim psihološkim problemom. Sigurno je da u nekom periodu života javljanje nesigurnosti i životne promene poput polaska u vrtić, razvoda roditelja ili dobijanja mlađeg brata ili sestre, mogu biti okidač za “popuštanje” bešike i pojavu noćnog mokrenja. No, tako gledajući, većina dece bi u određenim periodima života mokrila u krevet, a to nije slučaj.

Ako se isključe poremećaji organske prirode, što je svakako potrebno ustanoviti ultrazvučnim pregledom bešike, dva su najčešća uzroka. Prvi se javlja usled pojačanog lučenja urina tokom noći i nedovoljnog kapaciteta bešike da ga zadrži.

No, najčešći uzrok je čvrst san kod dece. U kombinaciji sa prvim uzrokom, imate dete koje gotovo neizostavno svako veče mokri u krevet.

Šta činiti i kako posmatrati stvari? 

Pokušajte da naviknete dete na buđenje u isto vreme svake večeri. Jeste naporno, ali svakako ga morate presvući kada se upiški, a to je onda još veći posao.Jako je bitno da prvo buđenje bude sat i po vremena nakon leganja u krevet. Tada nastupa prva rem faza sna i tada će se dete najverovatnije prvi put umokriti. Mlađa deca se nekada ponovo umokre, ali deca starija od pet godina će uglavnom ostati suva nakon jednog buđenja i mokrenja u toaletu. Kapacitet njihove bešike je već jači u poređenju sa mlađom decom koja se i više puta umokre tokom noći.

Ako ne možete razbuditi dete kao što se savetuje, ne opterećujte se. Bitno je da dete navikne na odlazak u toalet i da se ne opire kad ga vodite. Čvrst spavač neće tako lako “umekšati” san i vrlo često deca nisu ni svesna da su bila u toaletu.

Pa kad će onda prestati da mokri?

Većina dece sklone noćnom mokrenju prestaje do polaska u školu. Nekad potraje do 9. godine, a vrlo retko do puberteta. Jeste nezamislivo, ali pomirite se da imate takvo dete. Bitno je da će dete prestati da mokri kako bude sazrevalo, a najbitnije je da ne razvije osećaj stida zbog nečeg kroz šta prolaze i mnogi njegovi vršnjaci.

Ne postoji životinja u prirodi koja je sklona noćnom mokrenju. Postoji razlog za to. Kada bi mokrile tokom sna, životinje bi se našle u životno ugroženoj situaciji zbog mirisa urina koji bi privukao predatore. Noćno mokrenje je svojstveno samo ljudskoj vrsti. Deca su opuštena tokom sna, mirno spavaju i ne plaše se za svoj opstanak. Zato nemojte ni vi kao roditelji da nabijate detetu strah od mokrenja, kad mu ga već nije priroda dala.

Ima li leka?

Moguće je ovaj problem regulisati određenim homeopatskim lekovima za smanjenje čvrstine sna. Da li će pomoći zavisi od slučaja do slučaja, kao što je uostalom slučaj i sa ostalim sredstvima i pomagalima. Postoje i čajevi za smanjenje lučenja urina koji se piju popodne umesto vode, zatim alarmi koji reaguju na tečnost i bude vaše dete proizvodeći jak zvuk. Postoje i medicinski lekovi koji se uzimaju pod strogim nadzorom roditelja i čija primena zahteva opreznost.

Ukoliko vam je zaista teško da se izlažete višegodišnjem mučenju, možete pribeći nekom od tih metoda. Poenta je u tome da će dete prevazići taj problem kad fizički dovoljno sazri i kad mu se prirodno smanji čvrstina sna. Da li će proći sa 7, 9 ili 12 godina zavisi od deteta. Ali, proći će i to je bitno!

Vaše dete je sasvim zdravo, opušteno, bezbrižno i čvrsto spava, ne plašeći se za svoj život. Zato čovek i nije razvio taj mehanizam i moć nemokrenja u krevet. Volite svoje dete, ne kažnjavajte ga i strpljivo sačekajte da izađe iz detinjstva i prevaziđe ovaj problem.