Search for content, post, videos

Ne dozvolite da vaše dete sedi u ovom položaju

ne dozvolite da dete sedi u ovom polozaju
ne dozvolite da dete sedi u ovom polozaju

ne dozvolite da dete sedi u ovom polozaju

Deca veoma često sede u W položaju jer su izuzetno fleksibilna. Međutim, ovaj položaj može dovesti do veoma ozbiljnih ortopedskih stanja tako što ih sprečava da prebace svoje težište i ostvare trank rotaciju. Ova rotacija podrazumeva fiksiranu jednu polovinu tela (gornju ili donju), dok se druga pomera (rotira) ulevo i udesno. Na taj način se vežba grupa bočnih stomačnih mišića, što kasnije omogućava pravilno držanje i stabilnije mišiće duž kičme. Ukoliko ste primetili da vaše dete sedi baš u ovom položaju, potrebno ja da ga korigujete.

Nemogućnost deteta da se rotira u određenom radijusu dok sedi u W položaju ga sprečava da dohvati stvari iz direktnog domašaja, ali i vrši pritisak na određene grupe mišiće i tetiva, što može imati ozbiljnu i dugoročnu ortopedsku posledicu.

U cilju razvijanja odgovarajuće ravnotežne reakcije, kao što je mogućnost da se spreči pad, dok dete sedi treba da razvije centriranje težišta pomeranja i sposobnost rotacije. To znači da dete treba da ima stabilan centar ravnoteže ( što mu ovaj položaj ne omogućava). Takođe je rotacija iz ovog položaja ograničena jer se vrši zatezanje određene grupe mišića.

Dok sedi u W položaju, dete svu svoju težinu naslanja na kukove. Pri tom, stomačni i leđni mišići ne rade. Sposobnost održavanja ravnoteže dok dete sedi je veoma važna, jer mu u kasnijoj dobi pomaže i kod pisanja. Dok se deca razvijaju, potrebno je savladavati određene motoričke veštine da bi se prešlo na sledeći nivo. Ukoliko se koordinacija oko-ruka uspori ili prekine dugoročnim sedenjem u ovom položaju, to može da odloži savladavanje nekih drugih veština kao što su razvijanje dominantne ruke, preskakanje prepreka, dodirivanje levom rukom desne noge i obrnuto.

Osim toga, ako dete sedi u W položaju dolazi do skraćivanja i zatezanja mišića kuka. To prouzrokuje geganje prilikom kretanja tzv. golubiji hod. Na kraju to dovodi do bolova u leđima (zbog nerazvijenih bočnih stomačnih mišića) i karlici.

Pravilni položaji za sedenje su turski sed, obe noge sa strane (gde se stopalom jedne noge dodiruje koleno druge), sedenje ispruženih nogu i sedenje na kolenima. Na taj način se ne vrši pritisak istezanja na mišiće i tetive i aktiviraju se stomačni mišići.