Search for content, post, videos

Litvak: Depresija je data čoveku da bi se zamislio nad sobom

depresija je data čoveku

Jedan od najpriznatijih svetskih psihologa današnjice, Mihail Litvak, gaji neuobičajen stav po pitanju depresije. Tvrdi da mu prvenstveno smeta što je dobila status bolesti modernog doba te je lakše prihvatljiva. Po Litvaku, depresija je data čoveku da bi se zamislio nad sobom.

On takođe smatra da, dok ne dođe do akutnog stanja, depresija pokazuje niz lako uočljivih i prepoznatljivih “signala”. Ukoliko obratimo više pažnje na te znakove, bićemo u mogućnostzi i da pravovremeno reagujemo.

Izreka kaže da se đavo krije u detaljima. Ukoliko krenemo od stanovišta da je depresija data čoveku kao izazov, moguće da povećamo uspeh u borbi protiv iste. Niko nije dobio dijagnozu depresije, a da pre toga nije prošao kroz niz preispitivanja i “samorazgovora”.

depresija je data čoveku

Dr Litvak je razvio sistem koji je nazvao psihološki aikido i prvi ga sam upotrebio. Ovih 20 rečenica ga najbolje opisuju.

Ako čovek nema da kaže o sebi nešto dobro, a ipak to želi, on će početi da priča loše o drugim ljudima. To je siguran znak da je nesiguran.

Zagrizite znanje koje je od granita, a ne vrat svog bližnjeg, ako već želite da grizete.

Niko nikoga ne odbacuje, samo neki ljudi idu napred, a drugi zaostaju. Energija ne može da nestane, ona  može samo da promeni oblik, ali ne i da nestane.

Ako mislite dobro o sebi, zašto je potrebno da i drugi misle dobro o vama? Nesigurnost je vrlo opasan saveznik i još opasniji neprijatelj.

Ako hoćete da upoznate svog najvećeg neprijatelja – pogledajte u ogledalo. Kad se suočite s njim, sve ostale ćete lako pobediti.

depresija je data čoveku

Sposobnost da volite i dobro podnosite samoću je pokazatelj duhovne zrelosti. Zapravo, najbolje funkcionišemo kad smo sami.

Nezrela ličnost često ima znanje, ali ne zna da ga primeni. Zrela ličnost ima znanje i zna da ga primeni. Zato zreli deluju.

Ne postoji muška ili ženska logika. Samo sposobnost, ili nesposobnost, da mudro promišljamo.

Depresija je data čoveku da bi se zamislio nad sobom.

Postoji samo jedan valjan razlog da prekinete bilo koji odnos – nemogućnost ličnog rasta u datim uslovima. Sve ostalo je sebičluk.

Sreća je nusproizvod dobro organizovanog delovanja.

Mašta je glas naših sposobnosti. Na primer, ja maštam da pevam u operi, a nemam ni glas ni sluh. Teško da ću dospeti u operu. Ali, ako maštam o nečemu što je više u skladu s mojim sposobnostima, ostvariću svoje snove prilično brzo. Zato je dobro zapitati se nad sobom.

Dobro je kad čovek sebi može da kaže – bavim se pokušajima da ostvarim svoje snove.

Izvor: Edukacija.info