Search for content, post, videos

Američki način vežbanja i mršavljenja – trend koji je zaludeo svet

trend vezbanja
trend vezbanja

trend vezbanja

Sigurno ste imali priliku da čujete kako se u obližnjoj teretani drži “Les Mills” program vežbanja, ili vas je drugarica pitala da zajedno đuskate na “Zumba” fitness treningu. Na Instagramu svakodnevno gledamo i pratimo prezgodne instruktorke koje treniraju na egzotičnim mestima i motivišu nas da se pokrenemo zajedno sa njima.

Jedno je sigurno – nov trend koji prevazilazi tradicionalno vežbanje i trend koji se širi i postaje sve dostupniji u Evropi, a ne samo u Americi gde je i nastao, je program vežbanja kod kuće ili na raznim kampovima – Yoga retreat, Boot Camp, Fitness retreat i ostala slična putovanja.

Šta je krije iza svega toga i zbog čega je ceo svet počeo da vodi računa o svom izgledu?

  1. DOSTUPNO JE SVIMA. Iako na internetu možete naći neke besplatne verzije online treninga i dalje niste dovoljno motivisani da svakodnevno vežbate ili smatrate da niste dovoljno stručni da znate kako da kombinujete različite treninge. Upravo zbog toga možete odabrati neke od programa u trajanju od 4 nedelje koji predstavljaju integrisan koncept kroz plan ishrane i treninga. Kada se odlučite na takav korak, vi postajete deo zajednice i sve postaje mnogo lakše. Ovi programi su pristupačni i dostupni u bilo kom delu sveta.
  2. UVEK IMATE VREMENA ZA NJIH. Kako je savremeno doba donelo i radno vreme od 9-17h, stil života se značajno promenio u poslednjih 10-15 godina. Zbog toga su sve učestaliji izgovori da nemamo vremena za odlazak u teretane i fitness centre. Trening kod kuće potpuno otklanja tu prepreku. Sve što je potrebno stane u 2m2, 30 min., prostirku i online video trening.
  3. ZABAVNO JE I NE OPTEREĆUJE. Ne postoji raspored i satnica za trening – ujutru, uveče, vikendom ili radnim danima, svejedno je. Planirati svoje vreme u današnje vreme je luksuz, a ovakav tip treninga to omogućava. A možete se udružiti sa mamom, sestrom ili drugaricom i otići na aktivni odmor i biti sa ljudima koji imaju isti cilj kao i vi – promeniti svoj izgled a uz to i zabaviti se.
  4. STOP DIJETAMA. Američki režim ishrane se okreće ka tradicionalnom ali zdravijem unosu namirnica u organizam. Smoothie napici različitih ukusa, ceđeno voće i povrće i “organic food” postaje prioritet. Svetska zdravstvena organizacija je upozorila da će za 10 godina svako drugo dete biti gojazno ako se nešto ne promeni. Dijete su kratkoročne i uglavnom izazivaju jo-jo efekat. Zbog toga se “nova” ishrana bazira na uzimanju namirnica iz prirode i njihovom pravilnom kombinovanju kroz osnovne grupe namirnica prema potrebnom dnevnom unosu kalorija. Takođe sve više restorana prilagođava svoju ishranu veganima a nije retkost da na meniju piše NON GMO meso, kako bi osobe koje jedu životinjske proizvode bile sigurne u njihov kvalitet.
  5. DAJE REZULTATE. Jednom kada ostvarite rezultat, kilogrami se ne vraćaju. Kako je to moguće? Jednostavno je – stekli ste zdrave navike. Naučili ste kako da se pravilno hranite, a da ne izgladnjujete svoje telo, a trening vam prija jer se osećate bolje, zategnutije i ne remeti vaš dan.

Budi fit, a sit. Treniraj pametno, a ne naporno!

Ovakav jedan program je od pre godinu dana dostupan kod nas. Devojka koja se aktivno bavi sportom od svoje 5. godine, nakon završenih studija na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, raznih putovanja i razmene iskustva sa ljudima iz ove oblasti, osmislila je koncept koji neće opterećivati osobu koja kreće na ovakav vid programa, koja neće odustati jer smatra da tako mora da menja svoje navike iz korena i koja će ostati motivisana tokom procesa mršavljenja ili oblikovanja tela. To je Smart Fit koncept, pametno integrisan plan ishrane i treninga, koji ima za cilj da za 30 dana na jednostavan i zdrav način pomogne korisniku da skine kilograme, zategne telo i nauči da se hrani prema svojim potrebama. Sve to je osmišljeno kroz priručnik na 44 strane gde je detaljno objasnjen „pametan“ plan ishrane, spisak namirnica u okviru 4 osnovne grupe, vodič za obroke van kuhinje, plan aktivnost, recepti, vodič za kupovinu namirnica itd… Uz sve to se dobijaju 4 različite posude za doziranje namirnica kao i pristup različitim funkcionalnim treninzima od 15 i 30 min na personalnom nalogu u okviru sajta. Ko želi da isproba trening, dostupan mu je potpuno BESPLATNO, potrebno je samo napraviti nalog.

Ono što je potpuno novo i jedinstveno na našem području je Fit&Detox Camp Leto 2017. godine u Grčkoj. U pitanju je aktivni odmor sa Smart Fit trenerom za sve one koji žele da za 7 dana primene ovakvu vrstu koncepta i promene svoj način života. Treninzi na obali mora, izbalansirana ishrana, detoksikacija uz Smart Fit Detox&Sleeptox Tea i uživanje u SPA centru samo su deo onoga što Smart Fit nudi u svojoj ponudi za ovo putovanje.

Pripreme za leto su uveliko počele, a na nama ostaje da li ćemo se sa prvim sunčanim zracima pokrenuti, isplanirati aktivni odmor i konačno iskoreniti loše navike.

Ako ne sad, kad? Koji je tvoj izgovor?