Search for content, post, videos

Najbolji poklon koži pre leta – indijski piling od kurkume

piling od kurkume

Kurkumu u Indiji zovu i žuto zlato. S razlogom. Tumerik je jedan od najdragocenijih i najlekovitijih začina na svetu. No, osim u kuhinji, Ayurveda kurkumu preporučuje i za korišćenje u kozmetici. Piling od kurkume za lice je delotvorniji, zdraviji i lekovitiji od svih (znatno skupljih) pilinga sa rafova.

piling od kurkume

tumerik ili kurkuma

Piling od kurkume dubinski čisti kožu, uklanja mrtve ćelije i druge nečistoće s površine kože, potstiče limfu i površinsku cirkulaciju krvi. Zbog svog protivupalnog delovanja ublažava akne, pojačava sjaj i prirodni Ph kože.

Zašto kupovati pilinge prepune veštačkih dodataka, kad puno bolji i potpuno prirodni možete lako napraviti i sami?

Nega kože nije samo u svrhu lepote, ona ide puno, puno dublje, u sve pore našeg organizma. Jer, sve što stavimo na kožu, već posle 20 minuta prodire u naš krvotok.

Kroz kozmetiku možemo preventirati, ali i pokrenuti mnoge neravnoteže u telu. I zato, kao podršku zdravlju biramo isključivo prirodnu kozmetiku.

O prirodnoj kozmetici smo pisali ovde.

Piling od kurkume za lice

piling od kurkume

piling od kurkume

  • 1/2 supene kašike kurkume i
  • 2 kašike brašna (ovseno, heljdino, ražano, ječmeno brašno)

Prah neposredno pre upotrebe umutimo s par kapi vode (ili fiziološkog rastvora) kako bi dobili smesu koju potom nanesemo na lice. Umasiramo minut do dva po licu, vratu i dekolteu, a potom isperemo. Umesto vode, možete koristiti i biljna mleka (bademovo, zobeno, kokosovo, pirinčano).

Imajte na umu žutu boju kurkume koja će dati lep ton licu, ali nakon pilinga potrebno je dobro isprati lice mlakom vodom kako ne bi ostale žute mrlje. Stoga, ovaj piling preporučujem nakon umivanja, a pre tuširanja. Nakon što stavite piling, najbolje je stati pod tuš.

Osobe sa suvom kožom mogu u ovaj prah dodati kokosovo ulje. Masnoj koži će prijati nekoliko kapi soka svežeg limuna (skuplja pore).

piling od kurkume

maska sa medom

Ukoliko želite masku, prahu dodajte pola kašike meda i mešajte dok ne dobijete pastu. Masku na licu ostavite 15 minuta, a potom isperite.

Savršen mehanizam kože odbacuje milione mrtvih ćelija na sat i zato je važno da na prirodan način podržimo taj prirodni proces. Biljni pilinzi su idealni za to. Koži je potrebno oko mesec dana da se u potpunosti regeneriše, ali prve rezultate ovog blagotvornog pilinga primetićete odmah.

Pilinzi, maske i ostali kozmetički preparati koje možete kupiti, često su preagresivni za kožu. Mrtve ćelije kože uklanjaju prenaglo i tako novonastale ćelije ostavljaju nezaštićenima. To je još jedan od razloga zbog kog nastaju kožni problemi.

O sredstvima koja treba izbegavati u kozmetičkim proizvdima smo pisali ovde.

Negovati kožu ne znači težiti lepoti. Negovati kožu znači težiti zdravlju.

Jer koža je naš najveći organ i sve što nanesemo na nju dugoročno utiče na naše zdravlje.

I zato, uvek dajte prednost prirodnoj kozmetici. Najbolja je ona koju napravite sami. I koju, ako vam nešto ostane, na kraju možete i pojesti.

Autor: Tanja Kraljić Strgačić

Izvor: light of ayurveda