Search for content, post, videos

Da li znate ko je “doneo” skijanje u Srbiju?

skijanje

Lekar koji piše i pisac koji leči. Prvi potpredsednik Srpske književne zadruge. Po očevoj želji, završio prava u Pešti. Autor za kog Wikipedia navodi da se, posle velikog porodičnog gubitka koji je doživeo, “usput bavio i svojim časopisom Neven “. Za Jovana Jovanovića Zmaja izgleda nije bilo ovozemaljskih prepreka. Pored svega čime nas je zadužio, sigurna sam da mali broj ljudi o njemu zna i ovo – Jovan Jovanović Zmaj je u Srbiju doneo i skijanje.

Prvu informaciju o skijašima i šta je, uopšte, skijanje, je doneo Zmaj, u svom časopisu Neven.

 

“Evo vam sada da vidite kako se zimi zabavlja u Norveškoj. Ima i tamo sanjkanja i tociljanja po ledu, i grudanja i pravljenja čoveka od snega. Toga ima svugde, gde god je zima bela.

 

Ali, u Norveškoj ima još neke zabave za koju mi ovde i ne znamo i o kojoj ćete, bez mnogo opisa, taki pojam steći čim ovu sliku pogledate.

skijanje

Tu ćete videti dve motke skopčane jednom poprečnom daskom. Izgleda kao da je neko krenuo saonice da pravi, pa ih nije dovršio.

Tu spravu tamo zovu “čizmama za sneg”. Te čizme Norvežac pripetlja za noge, pa ne upadaju u sneg nego se drže na površini njegovoj.

Norvežac, u tim svojim, nazovi, čizmama, može da se penje i na breg (ako nije zdravo strm), ali to već poteže ide i mora da se pomaže velikim štapom, koji uza se nosi.

Ali kad se vraća sa brega, onda ga je vredno videti.

Štapom u ruci navija to levo, to desno, da se održi u ravnoteži i onda ide brzo, kao da leti…

To jest, ne ide nego skače.

Čim padne na sneg, taki opet odskoči, to po četiri stope u vis, a ovamo je već u huku koji ga napred goni.”

Izvor: @mamika_jo