Search for content, post, videos

Kako‌ ‌da‌ ‌prodate‌ ‌svoj‌ ‌stari‌ ‌automobil?‌

Imate stari automobil koji želite da prodate? Pitate se ko bi ga mogao kupiti i po kojoj ceni? Ako nemate odgovore na ova pitanja na pravom ste mestu. Postoji nekoliko načina da se rešite svog starog automobila i još da zaradite pritom.

Stari automobil koji vam je sve više mrsko da vozite, bilo da ima neki sitan kvar ili ste jednostavno odlučili da ga zamenite može vam nekad činiti dosta poteškoća. Ako još uvek nemate ideju kako da ga prodate, saznajte u nastavku teksta.

Ako vaša kola nisu u funkciji, još uvek ih možete prodati, ali će vam biti potreban šlep neispravnih vozila u Zemunu, na Voždovcu ili u kojem već kraju živite. Svoja kola možete popraviti i time osposobiti za vožnju, pa im i podići cenu ili ih prodati neispravna po nižoj ceni.

Svoja kola možete direktno prodati kupcu

Ova opcija podrazumeva najzahtevniji postupak, jer morate kompletnu pripremu, oglašavanje i prodaju obaviti sami, ali zato ćete verovatno postići i najbolju moguću cenu, odnosno imati najveći profit. Naravno, morate za to da uložite neki trud. Neće vam se na vratima pojaviti kupac sa novcem u ruci spreman da plati, ako ga ne privučete.

Morate prikupiti prateću dokumentaciju, i dovesti vozilo u što bolje stanje, jer je to ono što svi kupci traže. Možda niste baš svake godine održavali automobil najbolje moguće, ali sad bi bilo dobro da obavite pregled i neophodne popravke. Takođe bi bilo dobro da operete automobil, da ga očistite, uredite i spremite za prodaju.

Odredićete cenu na osnovu poređenja sa cenama automobila sličnih vašem, po modelu, godištu, pređenoj kilometraži i performansama. Svakako, prilagodićete cenu vašim potrebama, ali i trenutom stanju na tržištu polovnih automobila.

Sledeći korak je da napravite što bolje fotografije auta, jer će to u mnogome povećati interesovanje za vaš oglas. Zatim ćete postaviti oglas na svim mogućim internet portalima koji vam to omogućuju bez novčane nadoknade, pa čak i platiti neku reklamu ako ste u mogućnosti i želite to. Oglas ćete obogatiti kvalitetnim opisom, tako da svaki posetioc vašeg oglasa stekne što bolji utisak o kakvom automobilu je reč.

Na kraju vam preostaje samo da obezbedite test vožnju potencijalnim kupcima, cenkate se ako je potrebno i prodate auto.

Prodajte automobil preprodavcu polovnih automobila

Prodajom kola preprodavcima, olakšaćete sebi mnogo. Takoreći sav posao prepuštate njemu, ali ćete zato ostvariti manji profit, jer će on naplatiti svoj uloženi trud upravo na toj razlici u cenama. Ima dosta pouzdanih preprodavaca i autoplaceva sa kojima ćete moći potpuno bezbedno i fer da trgujete, ali ima i onih drugih, pa vodite računa.

Idealno bi bilo da poznajete nekog preprodavca ili da je u pitanju čovek iz vašeg komšiluka, do koga neće biti problem ni odvesti kola. Naravno pre prodaje, bilo bi dobro da auto dovedete u funkcionalno stanje da vam ne bi preprodavac suviše spustio cenu.

Sam proces kupoprodaje nije mnogo zahtevan. Najveći izazov je trgovati sa trgovcem. Ako ste ne iskusni u cenkanju i nagodbi trgovac će vas verovatno nadmudriti i biti u dobitku dodatnih nekoliko stotina evra. Jako je bitno da znate vrednost vašeg automobila i da sa njom nastupate u pregovorima, nedozvoljavajući da potceni vaš auto.

Poslednja opcija je auto otpad

Ukoliko ste procenili da vaš auto nije baš vredan ulaganja radi prodaje ili mislite da je suviše star da bi ga neko kupio ili čak preprodavac nije hteo da ga otkupi uopšte od vas jer ni on ne bi znao kome da ga proda – poslednje rešenje je auto otpad.

Otpadi uvek daju simboličnu cenu za auto koji otkupljuju, jer to što vi prodajete još malo pa i nije auto. Verovatno će biti rasklopljen u auto delove ili će poslužiti kao sirovina za proizvodnju. Na otpad idu havarisana vozila i vozila koja gotovo nisu u funkciji, pa samim tim i ne mogu naći svoj put do novog vlasnika.

U svakom slučaju nakon prodaje vašeg starog automobila vam želimo da se usrećite nekim novijim koji će vam više odgovarati. Pa da putujete njime sigurno još mnogo godina dok ne dođe vreme da i on bude zamenjen.

Kupovina polovnog automobila takođe može biti zahtevan proces pa sačuvajte malo vremena i snage za to, jer vas kupovina novog čeka ubrzo nakon prodaje starog.