Search for content, post, videos

Izbegavajte na svaki način da pripisujete sebi status žrtve

status žrtve

Ruski nobelovac jevrejskog porekla, Josif Brodski, rođen je u Lenjingradu (današnji Sankt Peterburg).  Ovaj vrsni pesnik i esejista je prvo pokušao da upiše podmorničku školu, zatim i medicinu, ali je sve vreme, zapravo, izučavao klasičnu filosofiju, religiju, englesku i američku književnost. Godine 1963. je optužen za društveni parazitizam i osuđen na prisilni rad, a već 72. je bio prinuđen da napusti SSSR. Nastanjuje se u Americi, gde kao američki državaljanin, predaje istoriju ruske i engleske književnosti. Njegova priča “Izbegavajte na svaki način da pripisujete sebi status žrtve” je najbolja novogodišnja želja koju možemo da Vam poželimo. Uživajte u čitanju.

Da li je glupost urođena sposobnost ili se stiče tokom života?

Izbegavajte na svaki način da pripisujete sebi status žrtve

“Od svih delova tela, najbudnije pazite na svoj kažiprst jer je on žedan osude. Kažiprst je znak žrtve. On je suprotnost podignutom srednjem prstu i kažiprstu u znak pobede, znaku – V. Koliko god bio odvratan vaš položaj, nastojte da ne krivite za to spoljne sile: istoriju, državu, šefove, rasu, roditelje, mesečeve mene, detinjstvo, kasno sedanje na nošu.

U trenutku kad bacate krivicu na nekog drugog, potkopavate sopstvenu odlučnost da nešto uradite.

status žrtve

Uopšte, nastojte da uvažavate život ne samo zbog njegove lepote nego i zbog njegovih teškoća. One su deo igre i ono što je dobro u njima je to da nisu obmana. Kad god ste očajni ili na granici očaja, kada ste u nevolji i problemima, zapamtite: to život govori sa vama na jedinstvenom, njemu dobro poznatom, jeziku.
Drugim rečima, trudite se da budete pomalo mazohisti. Jer, bez ukusa mazohizma, smisao života je nepotpun…
Ako smatrate da je ovaj argument donekle brzoplet, pomislite bar na to da, smatrajući sebe žrtvom, povećavate vakum neodgovornosti. A njega veoma vole da popunjavaju demoni i demagozi, pošto paralizovana volja ne raduje anđele.

Svet u koji se spremate da kročite ne uživa dobru reputaciju.

Bolji je sa geografskog nego sa istorijskog stanovišta. Kudikamo je privlačniji vizuelno nego socijalno. On nije milo mestašce, u šta ste se verovatno već uverili, a sumnjam da će biti mnogo privlačniji i u vreme kada ga budete napuštali. Međutim, to je jedini svet koji postoji i ne postoji alternativa. A ako bi i postojala, nema garancije da bi bila mnogo bolja od ove. Kao što je rekao Robert Frost Najbolji izlaz je uvek pravo.

Status žtrtve vam garantuje samo čemer. Stoga, pokušajte da ne obraćate pažnju na one koji pokušavaju da vam život učine jadnim. Takvih će biti mnogo, kako po zvaničnoj dužnosti, tako i samozvanih. Podnosite ih ako ih ne možete izbeći, ali čim ih se otarasite, tog trenutka zaboravite na njih. Pre svega, trudite se da ne pričate priče o nepravičnom ponašanju koje ste pretrpeli sa njihove strane; izbegavajte to ma kako bio saosećajan vaš auditorijum.

Ono što čine vaši neprijatelji dobija svoj značaj ili važnost zavisno od toga kako vi reagujete. Zato, projurite kroz njih ili pored njih, kao da su žuto, a ne crveno svetlo.

Ne zadržavajte se, ni misaono ni verbalno. Ne osećajte ponos što ste im oprostili ili ih zaboravili. Tako ćete osloboditi ćelije svog mozga beskorisnog uzbuđenja. Moguće da ćete čak i spasiti te budale od njih samih.  Prebacite kanal. Možda ne možete prekinuti emitovanje na mreži, ali bar možete smanjiti rejting. Takva odluka teško da bi se svidela anđelima, ali će sigurno zadati udarac demonima, a u datom trenutku to je najvažnije.

Bolje je da ovde prekinem. Biće mi drago ako smatrate da je ovo što sam vam rekao korisno. Ako ne, to ukazuje da ste za budućnost mnogo spremniji nego što se moglo očekivati od ljudi vaših godina. To je, ja smatram, takođe razlog za radost a ne za zabrinutost.
U svakom slučaju, bili dobro pripremljeni ili ne, želim vam sreću, jer vas ne čekaju u životu samo praznici. Zato će vam ponekad trebati i sreća.”