Search for content, post, videos

HIT! Saveti za dobar brak jedne razvedene žene

dvoje srecno zaljubljenih ljudi na vespi

divan pocetak braka dvoje zaljubljenih ljudi

Ukoliko tražite dobar savet za uspešan brak, koga drugog pitati osim onih koji slave platinastu svadbu ili one koji su se već razveli.

Pošto starija populacija ima drugačiji sistem vrednosti i odnos muškarac-žena, savet smo potražili na drugoj strani. Žena koja je nakon 20 godina odlučila da se razvede i to učinila, tvrdi da su greške u braku obostrane, i da je veoma kasno shvatila šta je ustvari sve potrebno da jedna veza uspe.

1. Podrška partneru

Muškarci jesu jači pol, ali im je bez sumnje neophodna podrška, zagrljaj, maženje i podstrek “bravo, odlično si to uradio”. Reći povremeno “jako sam srećna” daće im krila da budu još bolji, bez izuzetka. Ako greši, pogreši i prizna to ne treba im dodatnom kritikom stajati na muku, zagrljaj i “biće sve ok, ne brini” učiniće čuda.

2. Definisanje budžeta, potreba i potrošnje

Novac igra ogromnu ulogu u svim sferama života, u braku naravno visoko kotiran, jer kvalitet života umnogome upravo zavisi od finansija. Sigurno se nećete razvesti zbog para, ali svađe vezane za trošenje pokreću celu lavinu drugih stvari. Ko koliko zarađuje, koliko vremena provodi na poslu, čije je zanimanje zahtevnije, trošenje na “gluposti” i najopasnije od svega, ko koga izdržava. Zato je najbolje izdefinisati budžet i biti potpuno iskren o trošenju. Na taj način porodica ide u istom smeru, i svi su pošteđeni i laži i iluzija.

3. Zakopajte prošlost

Zakopajte prošlost i priču o bivšim partnerima i još važnije ljubomoru koja je zaista krajnje besmislena. Zakopavajte usput ružne stvari i svađe koje su se desile između vas. Prerastite sujetu i oprostite, naravno onoliko koliko vam je prihvatljivo. Nemojte da se osvrćete na svaku ružnu reč izrečenu pre dve godine ili dva meseca… Gledajte uvek zajedno napred, razrešavajte stvari u hodu, ukoliko nešto ostaje neispričano – zapišite, biće vam lakše da nastavite dalje.

4. Pitanje krivice

Nemojte za sve da krivite svog partnera, pogotovo izbegavajte da ga okrivite za svoje stanje duha. Uslov je da naravno ne postoji elementarno ugrožavanje ličnosti poput nasilja ili psihičkog maltretiranja. U slobodnom svetu toliko je stvari koje mogu da vas učine srećnom, ne očekujte od bilo koga da to uradi osim vas. Ukoliko vi izgradite sebi svet kakav želite partner će vam biti samo draži. Pokušavajte da kritiku uputite bez osude.

5. Komunicirajte otvoreno

Vaš partner bi trebalo da je vaš najbolji drug i da možete da mu kažete bilo šta. Ako vam se nešto ne dopada ili se ne osećate dobro u svom životu, ispričajte to svom partneru i potražite zajedno eventualna rešenja. Bilo koja sfera života da je u pitanju, morate da budete otvoreni, jer bez obzira koliko da ste proveli vremena zajedno i koliko ste bliski, on ne može da vam čita misli.

Suština cele priče je da tretirate partnera onako kako vi želite da budete tretirani. Za to je potrebno jako puno vremena, priče, truda, rada, živaca i emotivna zrelost kod oba partnera.