Search for content, post, videos

Ciljevi su vanvremenski pojam, ali u narednoj godini poželi sebi…

ciljevi

 

Ono što bih volela za sebe, jednako želim i za tebe. Zaista, verujem da svaka od nas ima onu neku neviđenu snagu i posebnost koju može da ponudi ljudskoj ra. Kako bismo svi bili bolji i kako bi nam svima bilo bolje. Želim jednako za tebe kao za sebe da iskočiš iz svih kodova i šablona koji su ti nametnuti u detinjstvu, da se zauzmeš za sebe i shvatiš da je sva odgovornost (za sve!) apsolutno tvoja. Da to jedino samoj sebi možeš da “obezbediš”, niko drugi, nikakva očekivanja i iluzije. Samo jasno definisani ciljevi, akcija oko njih, i eto ih.

ciljevi

koji su tvoji ciljevi

Prošla sam mnogo. I avanturizam i društvo i razni okruženja iz raznolikih sfera svoga života, razni događaji i svi ciljevi ikada koje sam jedne za drugima kreirala i živela ih. Zatim udaja, brak, rađanje deteta za detetom, i na koncu konca – dolazak do spoznaje šta je ono što me najviše ispunjava kao ličnost. A to je moj posao. Za koji sam shvatila da mora da bude moja lična kreacija. Zašto? Pa, nakon dugogodišnjeg rada u okviru kompanijskih i agencijskih sistema, te porođajnog ciklusa i inkubacije koju ona sobom nosi, zatim nakon spoznaje majčinstva i toga da želim da provodim što je više moguće vremena sa decom… itd.

Put te vodi… Prigrli ga i jasno sebi definiši sebe. Uzmi papir i olovku i zapiši sve do detalja – kako izgleda tvoj željeni (radni) dan, kako ti izgledaš do detalja, kako ti se ljudi obraćaju, šta si postigla, šta ćeš tek postići i šta je još važno u tvom sistemu vrednosti i zadovoljstava. Zatim napravi vision board, dok ga praviš – vizualizuj i afirmiraj i igraj se kao da sve to već živiš, pokušaj da što je više moguće oživiš taj osećaj. Zašto da se tripuješ tako? Zato što ti ja koja to radim godinama ti kažem jer iskustveno znam koliko je moćno kad već živiš željeni svet, a kroz svoje misli. Jer shvatiš da nije nedostižno, da može, da si zahvalna na ovome što već imaš, da tek iz toga tvoje želje kreću putovanje ka tebi.

ciljevi

pocni od nove godine ph by Dragan Jelić

Pogledaj se u ogledalo i pravo u oči. Reci sebi “volim te”. Ali prvo nađi fokus i dubinu u svojim zenicama, onu malu najdivniju devojčicu koja zna kuda bi išla, ali je ostala u telu zrele žene koja je posmatra kao derište. Ovo je takođe moćan korak. Često se nateram da ovo obavim u ogledalu kad me niko ne gleda hahaha…
Popiši i sve ono materijalno što bi volela da imaš u 2020., a što je realno naravno. Sve ono za šta ti je potrebno malo više izlazaka iz komfor zone. Ovim zapisivanjem ti se “ukačiš” sa svojim mozgom i dogovoriš na nivou podsvesnog da ideš ka cilju. Pritom, “oslobodiš glavu” ovim željama – prebacivši ih na papir. I nekako krenu da se otvaraju vrata… čudo je moć zapisivanja. Čudo!

Želim da hirurški odstraniš sve budale koje te sisaju kao vaške, sve svekrve i druge idiote koji ti “pripadnu” nekad u životu, da se fokusiraš na cilj. Fo-ku-si-raš. Dakle, prebaciš fokus sa abitnog na bitno. To jest sa onoga što ti ne služi na ono što ti služi i od čega ćeš imati koristi tako što ćeš se u najmanju ruku osećati ispunjenom. Kako ćeš znati šta je to što bi trebalo da ti bude fokus u toku godine, kako da odrediš to? Tako što ćeš uzeti opet papir i olovku i postaviti taksativno: broj jedan deca, broj dva poslovni ciljevi ti i ti, broj tri hobiji itd. Slobodno poređaj SVOJE PRIORITETE i često se vraćaj na tu stranicu u svom planeru.

Odgovori sebi na pitanja (zapiši to):

  1. Kada bi mogla da se obratiš maloj sebi, šta bi joj rekla?

  2.  Kako izgleda tvoj dan od početka do kraja (opiši)?

  3.  Pobroji svoje ciljeve taksativno, samo za 2020., ali realne i ostvarive, one ciljeve za koje ti treba samo ono malo više iskakanja iz komfor zone.

ciljevi

napokon

Sve svoje domaće zadatke, ti bi trebalo da zadaješ sebi. Sve repove da očistiš, da stisneš zube. Da odlučiš konačno da li ćeš levo ili desno, da smogneš hrabrosti i snage i pokreneš nešto što želiš – šta god to bilo… Idi na edukacije, druži se s ljudima, sastaj se sa onima koji bi mogli da ti pomognu na bilo koji način da dođeš do svojih ciljeva. Malenim koracima se korača ka velikim stvarima. Splet mikro ciljeva vodi ka jedinstvenoj slici jednog imenovanog cilja. On se na kraju desi, i ti shvatiš da ga živiš već… zahvališ na tome i odlučiš u sebi da ćeš uvek jednako uživati u procesu dolaska do cilja. Jer TO je suština, to putovanje. Sam dostignut cilj nije nešto wow, jer je rad na njemu sve to vreme – apsolutni i jedini nosilac vrednosti. Nosilac vrednosti i znanja, nosilac iskustva, nosilac daljih ciljeva. Taj put kojim prolaziš.

Želim ti sve što želim sebi. Ja tako želim svima, svugde. Od srca. Ja želim da ovo bude najbolje mesto za naše živote, a jedino kad damo svoj doprinos i začin svemu, tada je celokupno okruženje i naše prisustvo pokretač daljih i željenih promena.

Neka reč meseca decembra bude: CILJEVI. Misli o njima, stavi se u ulogu onog koji već uživa u plodovima svog rada, pokušaj da oživiš taj filing. E tada ciljevi kreću iz već prirodnog “ambijenta” u prirodni ambijent – u tebe i ka tebi.

Sve najbolje, ali stvarno! 🙂

mamaJo