5 eco friendly saveta za pranje veša

0
121
5 eco friendly saveta za pranje veša

Da li ste znali da prosečno domaćinstvo godišnje potroši preko 50 000 litra vode pranjem odeće u veš mašini? Ta količina vode je dovoljna za čak 800 tuširanja. Ali, vaši računi nisu jedini koji rastu korišćenjem mašine za pranje veša. Raste i zagađenost planete!

Možda nismo ni svesni koliki uticaj na okolinu ima nešto tako jednostavno kao što je uključivanje mašine. Ipak, male promene u navikama mogu prepoloviti vaše račune za struju i vodu, sačuvati vam kvalitet garderobe, ali i pozitivno uticati na očuvanje planete.

Treba napomenuti da Eco friendly pranje veša ne znači da se odričete savršeno čiste i mekane odeće. Naprotiv, sledećim savetima sačuvaćete  kvalitet i boju tkanine, ali i kvalitet života na planeti. 

Prvo proverite ispravnost vaše veš mašine

Presudan faktor u potrošnji električne energije kada perete veš  je uređaj koji koristite. Uverite se da li je potpuno ispravan i da li radi pravilno, da li poseduje ekonomične programe za pranje. U suprotnom, možda vam je potrebna nova mašina za veš. 

Dužim, ali isplativijim eko ​​programima štedi se 30 do 45% energije, (za razliku od programa za predpranje na koji odlazi čak 15% potrošnje). Mnogo je brendova koji proizvode mašine sa velikim brojem programa, a da li će vaš izbor biti Bosch veš mašina, Candy, Gorenje, Midea, zavisi od ličnih potreba i zahteva.

Ipak, neka vam prioritet u izboru uvek budu veš mašine koje su u klasi A energetske efikasnosti. Ovakvi uređaji troše manje električne energije, manje se kvare, traju duže, a kvalitet pranja odeće ostaje isti.  

Eco friendly saveti i trikovi 

Stvari koje obavljate rutinski, poput pranja veša, nekada su presudne u očuvanju zdrave planete. Ovo su 5 eco friendly saveta za pranje veša koje možete odmah da primenite.

#1 Koristite hladnu vodu, kad god je to moguće

Najveći deo energije koju potroši mašina za pranje veša odlazi na zagrevanje vode. Zato koristite hladnu vodu za pranje odeće, kada god je to moguće. 

Većina vaše gardorobe i ne zahteva visoku temperaturu pranja. Kada odeća nije sasvim bela, i kada nije potrebno uklanjanje masnih mrlja, zašto biste koristili programe za pranje na 90° ili 60°C? Ovakvi programi će samo oštetiti osetljivu tkaninu. Ukoliko je rublje previše zaprljano, pranju u hladnoj vodi pomažu eko lopte (kugle) za pranje, ali i eko friendly deterdženti.

#2 Kupujte eco friendly deterdžente 

Ako vam je stalo do zdravog života, ukinite korišćenje običnih deterdženta, omekšivača za pranje veša i izbeljivača koji sadrže niz opasnih hemikalija. Pažljivo čitajte etikete na proizvodima za pranje veša i kupujte eco friendly deterdžente. 

Eco friendly deterdženti ne sadrže sintetičke mirise i boje, obično su potpuno prirodni i na biljnoj bazi. Imaju blag miris, odličnu moć čišćenja i pogodni su za pranje veša u hladnoj vodi. Kako su uglavnom hiperalergentski, posebno odgovaraju osobama sa alergijama, ekcemima, astmom, itd.

#3 Napravite sami sredstva za pranje veša

Za uklanjanje tvrdokornih mrlja i za vraćanje beline odeći najbolje rešenje jeste izbeljivač. Ali, ovo sredstva jakih hemikalija može da nam iziritira oči i kožu. Takođe nije dobro za životnu sredinu. Zato razmislite o alterativnim rešenjima i sredstva za pranje veša napravite sami

Korisni i bezbedni sastojci su već u vašoj kuhinji, poput sirćeta i sode bikarbone. Limun je, na primer, prirodan izbeljivač. Možete staviti šolju limunovog soka u bubanj mašine napunjen belim vešom, i na ovaj način ćete se lako rešiti mrlja na predelu ispod pazuha

#4 Odeću sušite prirodno 

Letnje temperature su savršeno vreme za prirodo sušenje veša. Bilo da veš sušite na balkonu ili u dvorištu, prirodno sušena odeća duže zadržava miris deterdženta, UV zraci prirodno izbeljuju uporne mrlje, dok će vaš račun za struju bez mašine za sušenje biće znatno manji. 

Preskakanjem korišćenja mašine za sušenja veša, napravićete pravu razliku u očuvanju prirode, jer ćete sprečiti emitovanje ugljen-dioksida koje stvaraju ovi uređaji. Pored toga, garderoba koja je osušena prirodno manje se cepa i haba.

#5 Perite samo veš koji je zaista prljav

Po navici, često peremo garderobu koju možemo nositi još barem dva puta. Neka istraživanja pokazuju da ćete uštedeti pet puta više energije ako nosite vaše farmerice barem tri puta i kasnije ih operete hladnom vodom. Zato perite samo zaista prljav veš! 

Ako izostavimo čarape i donji veš, većinu stvari iz garderobera možete nositi i nekoliko puta. Fleke možete ukloniti ručno, a odeću brzo osvežiti peglom na paru do sledećeg pranja. Kada uključujete veš mašinu, pobrinite se i da bubanj bude sasvim pun (ali ga nikad ne prepunjavajte).

Vaše svakodnevne dobre navike u održavanju domaćinstva mogu sprečiti dodatnu zagađenost naše planete Zemlje. Ukoliko niste spremni za kupovinu nove mašine, uvek možete preći na eco friendly deterdžente, ili jednostavno smanjiti pranje odeće!